Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
23. marts 2021 Af Anette Lerche

Bibliotekerne kan genåbne 21. april

Med den nye plan for genåbning af Danmark, der er indgået blandt alle Folketingets partier undtaget Nye Borgerlige, kan bibliotekerne genåbnes den 21. april.

barn bladrer igennem bøger
Bibliotekerne kan i følge den nye plan for genåbning byde børn og voksne indenfor på bibliotekerne igen. Dog skal alle over 15 år vise enten et vaccinationspas eller en negativ coronatest. Arkivfoto Jakob Boserup

Den 21. april kan borgere i Danmark igen benytte bibliotekerne, hvis de vel at mærke har et vaccinationspas eller kan fremvise en negativ coronatest, der er maksimalt 72 timer gammel. Det fremgår af rammeaftalen omkring genåbningen af Danmark, der blev indgået blandt alle Folketingets partier undtaget Nye Borgerlige den 22. marts.

Hvordan vaccinationspas eller fremvisning af en negativ coronatest konkret skal udmøntes i forhold til bibliotekerne skal drøftes i sektorpartnerskabet under Kulturministeriet, som Forbundet Kultur og Information også deltager i.

Kravet om vaccinationspas eller negativ coronatest gælder ikke unge under 15 år.

Se rammeaftalen om genåbning her. 

Spørgsmål til tolkning

Forbundet Kultur og Information, HK Kommunal, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekschefforeningen har på baggrund af genåbningsplanerne og ikke mindst krav om enten vaccinationspas eller en negativ coronatest for alle over 15 år valgt at stille en række spørgsmål til tolkningen forud for et kommende sektorpartnerskabsmøde i Kulturministeriet.

- Først og fremmest er det yderst positivt, at vi har fået en plan for genåbning af bibliotekerne – og det øvrige Danmark, og at der nu er tid til at planlægge genåbningen på en god måde for både personale og borgere. Derfor er det også vigtigt, at vi får afklaret, hvordan vaccinationspas og testkrav skal håndhæves, og derfor har forbundet sammen med de øvrige biblioteksorganisationer forud for et kommende møde i sektorpartnerskabet henvendt sig til Kulturministeriet omkring dette, siger formand i Forbundet Kultur og Information Tine Segel.

- For det er vigtigt, at der er klare linje, når personalet skal tage imod borgerne, så vi ikke risikerer, at borgere bliver vrede på bibliotekets personale, hvis de bliver bedt om at vise eksempelvis vaccinationspas. Samtidig mener jeg også, at det er vigtigt, at organisationerne omkring bibliotekerne fortsætter vores tætte samarbejde omkring håndtereingen af corona eksempelvis ved at få overblik over tolkningen af de nye krav, siger Tine Segel, der tilføjer, at det også hele tiden er en overvejelse blandt organisationerne, at man også i en coronatid skal værne om den fri og lige adgang til bibliotekerne.