Gå til sidens indhold
24. maj 2023 Af Sabrine Mønsted

Vi skal turde sige, at børn SKAL læse

Det må ikke være op til den enkelte skole, om de skal have obligatorisk læsning i skoletiden, eller om de skal have et skolebibliotek. Det skal være en politisk beslutning, mener børnebibliotekar og medlem af KI’s hovedbestyrelse Pia Nyberg.

Foto Michał Parzuchowski/Unsplash

Den nye nedslående Pirls undersøgelse, der viser, at danske børns læseevner og læselyst er dalet, bør få undervisnings- og kulturministeren til at tage udfordringen op sammen og sætte læsning og læselyst meget højt på den politiske dagsorden. De skal turde træffe nogle konsekvente valg, mener børnebibliotekar i Hillerød Bibliotekerne Pia Nyberg.

Obligatorisk læsning

- Det er en misforståelse, at lystlæsning kun kan komme af sig selv. Jeg møder mange både forældre og børn, der har været glade for eksempelvis læsebånd i skolerne, hvor eleverne skal læse 20 minutter hver dag, for når man ”tvinges” til at læse, så kan man få læseoplevelser, som gør, at man får smag for at læse mere. Og det er nemmere at læse, når alle ens venner også læser i klassen. Derfor skal vi turde gøre læsning obligatorisk i skolerne, og sige at børn skal læse, siger Pia Nyberg, der ikke blev overrasket over undersøgelsens resultater.

- Desværre, men som børnebibliotekar og forælder kan jeg godt se, hvad der er på spil. Dalende læsning og læselyst er jo ikke noget, børnene selv har valgt. Det er en ændring i samfundet, som vi voksne også er en del af, hvor skærme trænger bøgerne i baggrunden, hvilket helt sikkert er en del af årsagen til mindre læsning hos børn og unge, siger hun og tilføjer, at skærmene ikke forsvinder, og det skal de heller ikke, men vi skal finde ud af, hvordan vi så hjælper børnene til at læse alligevel.

Skolebibliotekerne skal opprioriteres

Udover, at det ikke må være op til den enkelte dansklærer eller skoleleder, om der skal være frilæsning i skoletiden, så skal det heller ikke som nu være muligt at nedprioritere skolebiblioteket. Det skal være en politisk beslutning, at selvfølgelig skal der være et godt skolebibliotek.

- I mange kommuner ser man skolebiblioteket som en belastning for budgettet, og udvalget er ofte meget sølle, men nem adgang til gode bøger er et redskab til børns læsning, så skolebiblioteker, biblioteksfilialer og bogbusser skal opprioriteres, siger Pia Nyberg, der mener, at folkebibliotekerne også skal finde tilbage til kernen, når det kommer til børns læsning.

Bogen er nok i sig selv

- Vi skal turde stå ved bogen, som den er. Der behøver ikke altid være store events og projekter for at arbejde med læselyst. Vi skal bruge børnebibliotekarernes faglighed, de skal have øjenkontakt og tale med børnene, mere end de skal afholde events for 150 børn.

Og så skal folkebibliotekerne have større fokus på de børn, der ikke møder bøger og læsning i hjemmet og heller ikke kommer på biblioteket, mener hun.

- Lige nu fodrer vi de familier og børn, der har mindst brug for det, med gode læseoplevelse. Det skal vi også, men vi skal opprioritere de børn, der ikke møder os naturligt. Derfor det igen vigtigt med nem adgang til bøgerne, der hvor børnene er lokalt og et opgraderet skolebibliotek, siger hun.