Gå til sidens indhold
29. august 2023 Af Anette Lerche

Liberal Alliance: Vi vil ikke lukke bibliotekerne

På Kulturmødet Mors fik Liberal Alliance præciseret, at partiformandens formulering om, at “vi ikke længere har brug for bibliotekerne, som vi kender dem” ikke skal tolkes som, at det er partiets politik at lukke folkebibliotekerne.

Liberal Alliances kulturordfører Katrine Daugaard fotograferet af Marie Hald.

På Kulturmødet Mors fik en række organisationer foretræde for Folketingets kulturudvalg, mens publikum kunne se med. Dermed fik de indblik i, hvordan Folketingets udvalg arbejder, og salen var helt fyldt fredag eftermiddag.

Da Læsealliancen og organisationen Ung Kult fik foretræde, førte det til en række kommentarer fra Kulturudvalget om læsning, kulturpas og bibliotekerne. Blandt andet greb SF’s kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk chancen for at rose folkebibliotekerne for at gøre det virkelig godt, og hun opfordrede generelt til samarbejde mellem kulturinstitutioner og øvrige aktører på området.

Ikke LA-politik

Undervejs i samme debat understregede Liberal Alliances kulturordfører Katrine Daugaard, at det ikke er Liberal Alliances politik at lukke folkebibliotekerne.

- Alex Vanopslaghs bog (Vejen til ansvar, red.) er desværre kommet ud i medierne som, at Liberal Alliance vil lukke folkebibliotekerne. Det vil vi ikke. Men vi vil gerne rejse en debat om, hvordan de skal bruges, sagde Katrine Daugaard.

En af passagerne i bogen om bibliotekerne, der har medført adskillige avisartikler og debatindlæg, er: "I dag har vi ikke længere brug for bibliotekerne, som vi kender dem (...) Men i stedet for at lukke biblioteker og spare penge har bibliotekerne fundet nye opgaver til sig selv”.

Efter Kulturudvalgets møde uddybede Katrine Daugaard til Perspektiv, at det ikke er Liberal Alliances politik at lukke folkebibliotekerne, og understregede, at Alex Vanopslaghs bog ikke er et udtryk for partiets politik på området.

- Den debat, der rejses i bogen, er, at mange offentlige institutioner vokser sig større og større og glemmer det, der burde være deres hovedfokus. I stedet breder de sig for meget ud. Her er bibliotekerne brugt som eksempel, men det kunne være mange andre, der var blevet brugt, sagde hun kort.