Gå til sidens indhold
11. maj 2023 Af Anette Lerche

Kulturpolitiske redegørelse sætter tal på kulturens værdi

Kulturerhvervene har en produktion på 109 milliarder kroner og beskæftiger knap 160.000. Derfor skal de ansatte i sektoren ranke ryggen, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

40 procent af danskerne bruger i følge den kulturpolitiske redegørelse biblioteket som kulturtilbud. Arkivfoto Jakob Boserup

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil senere i maj debattere kulturpolitik med Folketinget. Og som oplæg har han fået foretaget en kulturpolitisk redegørelse, der blandt andet regner på den værdi, kulturen tilfører samfundet. Gør man det op i tal, har kulturerhvervene en produktion på 109 milliarder kroner og beskæftiger knap 160.000 ansatte. 

»Kunst og kultur er det bærende fundament i et frit og demokratisk samfund«, skrives der blandt andet i forordet til redegørelsen. Der også understreger, at det er vigtigt at kende til de barrierer, der hindrer kunstnere, kulturfagfolk og sportsudøvere i at udfolde deres talent.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt ser frem til en kulturpolitisk drøftelse i maj i Folketinget, og så fremhæver han, at han også vil i dialog med alle dele af kulturlivet. Og en af de ting, han gerne vil arbejde på at ændre, er, at knap hver fjerde dansker ikke bruger kulturens tilbud. 

»Det er mennesker, der står uden for vores fællesskab. Vi så under corona, hvordan fællesskaber, når vi enten er til fodbold, er i foreningen eller bare er sammen med andre menensker, er med til at give livet mening og indhold, skabe glæde og samhørighed. Derfor er vi ud over kulturpasset nødt til at finde flere måder, hvorpå vi kan løfte flere menensker ind i det kulturelle fællesskab«, siger han til Politiken i forbindelse med offentliggørelsen af den kulturpolitiske redegørelse.