Gå til sidens indhold
04. maj 2023 Af Anette Lerche

Kulturministeren til bibliotekspolitisk topmøde

Biblioteket er et rum, vi skal værne om og udvikle, sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til årets bibliotekspolitiske topmøde.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) deltog på Bibliotekspolitisk Topmøde.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fremhævede bibliotekernes vigtige rolle i forhold til fællesskaber, demokrati, dannelse og læring, da han fredag den 28. april holdt tale til Danmarks Biblioteksforenings bibliotekspolitiske topmøde. 

Og han slog fast, at han selv er glad for litteraturen. 

- En bog skal ikke ses som et spejl, men som en dør. For når vi læser, får vi nye perspektiver, vi ser nye veje, og vi lærer om os selv og andre, sagde ministeren, der er bekymret over, at unge mennesker bruger fire til fem timer dagligt på sociale medier. For det sker på bekostning af noget andet, og han ønsker aktivt at fremme læselysten.

- Læselysten grundlægges helt tidligt, og jo mere vi læser, jo mere hele mennesker bliver vi og får mulighed for at uddanne os. Den opgave er folkebibliotekerne de bedste til at løfte. 

Lytte og forandre

Jakob Engel-Schmidt vil styrke kulturen. 

- Kulturen skal fylde mere og være mere for flere. Kulturen kan mere, end den er anerkendt for. Kulturen skaber fælleskaber, sagde han.

Som minister er han klar til at lytte og forandre og ser også gerne på forældet lovgivning. Derfor nikkede han også ja til at tale mere om en eventuel ændring af biblioteksloven, men tidligst i andet halvår af 2023.

Direkte adspurgt til problematikken omkring, at lukningen af biblioteksfilialer har betydet, at færre danskere bor tæt på et bibliotek, sagde Jakob Engel-Schmidt, at her så han et sammenhæng mellem nærhed og kvalitet. 

- Begge dele er vigtige, og de to ønsker skal derfor balanceres op mod hinanden.