Weekendavisen bringer 24. februar et debatindlæg af Tine Segel med overskriften ”Normkritik oversættes sommetider desværre til censur, men det er en misforståelse. Harry Potter findes stadig”. Indlægget er et modsvar på en artikel bragt i avisen den 3. februar med overskriften ”Ud med Harry Potter”.
Du kan læse debatindlægget i sin fulde længde herunder:
”Weekendavisens artikel »Ud med Harry Potter« (WA # 05) beskriver, hvordan bibliotekerne tilsyneladende er blevet en kampplads for wokeisme, identitetspolitik og cancel culture. Anonyme ansatte udtaler, at de har kolleger, der ikke vil anbefale bøgerne om Harry Potter, eftersom disse ikke er inkluderende.
Bibliotekets opgave ifølge biblioteksloven er at »fremme kulturel aktivitet, uddannelse og oplysning« og at udvælge materialer efter kriterier som alsidighed, kvalitet og aktualitet.
Loven er borgernes garanti for, at det er deres behov, der står i centrum for den vejledning, de modtager. Og jeg vil gerne stå på mål for, at bibliotekernes ansatte lever op til lovens forpligtigelser.
Når det er sagt, så er der lige så stor forskellighed blandt bibliotekarer som i den øvrige befolkning.
De stemmer på forskellige partier, læser forskellige bøger osv.
Det er der ikke noget mærkeligt i, ligesom det kun er naturligt, at når samfundet udvikler sig, så udvikler bibliotekerne sig også.
Derfor er det ret udramatisk, at bibliotekerne arbejder normkritisk (altså sætter spørgsmålstegn ved det, man tager for givet), så man forbliver relevant og aktuel og i formidling og materialevalg afspejler bredden i befolkningen. Dette oversættes sommetider desværre til censur, men det er en misforståelse.
Som formand for bibliotekarerne besøger jeg mange børnebiblioteker, og jeg har stadig til gode at komme på et bibliotek, hvor Harry Potter ikke har sin plads på reolerne. Også på biblioteker, hvor børnebibliotekaren måske ikke personligt synes, at bøgerne med deres snart 25 år på bagen er de vigtigste bøger på hylderne.
Men prøv at besøge dit lokale folkebibliotek, og spørg efter Harry Potter eller en anden bog, og du vil få hjælp til at finde den. For en bibliotekar er vedkommendes smag nemlig ikke afgørende. Faglighedens udgangspunkt er at skabe læseglæde eller skaffe information. Bibliotekarernes slogan kunne være »rette bog i rette hånd«. Den grundlæggende tilgang til faget bliver ikke sat over styr af, at bibliotekerne løbende gennemgår deres samlinger og spørger sig selv, om der er målgrupper, der ikke rammes godt nok. At man søger mangfoldighed og inklusion, betyder ikke, at bibliotekerne ændrer sig dramatisk, eller at Harry Potter er på vej ud. Bare rolig”.