Gå til sidens indhold
24. maj 2023 Af Anette Lerche

Hurtig indsats har sikret stor samling af ukrainske bøger

Stor efterspørgsel efter ukrainske børnebøger betyder, at Det Kgl. Bibliotek har mere end 5.000 bøger, bibliotekerne kan udlåne.

Foto: Marie Have Quist, Randers Bibliotek

Krigen i Ukraine har tvunget mange ukrainere på flugt, og det stigende antal ukrainske flygtninge i Danmark betød i april 2022, at Det Kgl. Bibliotek besluttede at påbegynde udlån af ukrainske bøger til folkebibliotekerne gennem deres abonnementsordning.

De første 1.000 børnebøger på ukrainsk blev købt og udlånt med så stor succes, at der hurtigt
blev efterspørgsel på flere bøger til både børn og voksne. Gennem målrettede indkøb, donationer og samarbejde, er status i maj 2023 at Det Kgl. Bibliotek har mere end 5.000 bøger på ukrainsk i vores samling.

56 biblioteker benytte sig af det faste depot til børn og voksne og der er flere depotønsker på vej.

Det Kgl. Biblioteks direktør Svend Larsen er glad for, at det er lykkedes så hurtigt at sikre litteratur på modersmålet til de ukrainske flygtninge.
- Aldrig før har vi oparbejdet en sprogsamling så hurtigt og med så stor succes målt på, hvor bredt funderet opbakning der er til den i folkebibliotekerne. Det Kgl. Bibliotek har løftet i flok internt og nok så væsentligt i samarbejde med Det ukrainske kulturministerium, Den ukrainske ambassade, Saxo, Associations of ukrainians in Denmark, Nordhjælp og mange flere. Vi fortsætter med at støtte op om de mange ukrainske flygtninge og indvandrere i Danmark.


Det Kgl. Bibliotek fungerer som overbygning til folkebibliotekerne gennem 14§ i Lov om biblioteksvirksomhed, bl.a. gennem indkøb og udlån af depoter til flygtninge og indvandrere på 20 sprog, herunder ukrainsk.