Gå til sidens indhold
04. maj 2023 Af Sabrine Mønsted  

Børnebogsklassikere nu som frimærker  

BØFA har hjulpet Post Nord med at udvælge ti børnebogsklassikere, der er blevet til frimærker.

Mis med de blaa øjne, Otto er et næsehorn, Carl, Den kæmpe store pære, Sallys far, Cirkeline, Nomerne, Betty, Snøvsen og Rasmus Klump er kommer på frimærker. De er nøje udvalgt, og BØFA – faggruppen af børnebibliotekarer har spillet en central rolle i udvælgelsen.  

Post Nord henvendte sig til Forbundet Kultur og Information i erkendelse af, at de ikke havde nok overblik og indsigt i børnelitteratur til at tage beslutningen alene. Børnebibliotekar og medlem af BØFA Julie Arndrup og formand for KI, Tine Segel, blev derfor inviteret til et møde.  

Udgangspunktet var, at der skulle udkomme fem frimærker, men det blev hurtigt til ti.  

- Vores begejstring for børnelitteraturen smittede af, siger Julie Arndrup. De kom til mødet med Post Nord med en liste på cirka femten nye og ældre børneklassikere. Listen var lavet med hjælp fra input fra alle BØFA-medlemmer gennem et opslag på BØFA’s Facebookside, og så var der en lang række kriterier, som bøger var valgt ud fra.  

- Vi ville sikre, at der var en blanding af nyere og ældre danske klassikere, at der var både mandlige og kvindelige forfattere, at nogle var nulevende, og at de ikke kom fra samme forlag, at der var bøger, der henvendte sig både til drenge og piger, og at forsiderne også så æstetisk flotte ud, siger Julie Arndrup.  

Listen blev i dialog med Post Nord skåret ned til ti.  

- De lyttede rigtig meget til os, og efter to møder og en del mails landede vi på de ti, siger Julie Arndrup, hvis håb er, at dem, der køber frimærkerne, bliver inspireret til at læse bøgerne for deres børn eller børnebørn.   

Forfatter til Normerne Jan Kjær er en af de nulevende forfattere til en nyere børneklassiker. Julie Arndrups begrundelse for, at netop den skulle med, er, at det er en af de mest elskede børnebogsserier, som har fået mange børn til at elske at læse.  

- Jan Kjær har været banebrydende, nytænkende og kulturskabende, og om fem til syv år, så er hans første læsere blevet forældre og kommer til at læse dem højt for deres børn, siger Julie Arndrup.       

På deres hjemmeside, hvor man kan købe frimærkerne, skriver Post Nord:  

»Danske børnebøger har gennem årtier leveret massevis af vedkommende, gribende, fantasifulde, skæve, og humoristiske læseoplevelser til børn og unge i alle aldre. (…). Derfor er det også ganske naturligt, at forsideillustrationerne til en række af klassikerne nu også har fundet vej til frimærkerne, som jo netop er bærere af dansk kulturhistorie i bredeste forstand«.