Gå til sidens indhold
10. maj 2023 Af Sabrine Mønsted

AI skal være i alle beslutningstageres bevidsthed

Global sikkerhedsekspert, researcher og forfatter til bogen "If It's Smart, It's Vulnerable", Mikko Hipponen taler om det bedste og det værste ved internettet, for det hænger sammen.

- I historiebøgerne vil mange af os her i dag, blive husket som den generation, der har oplevet tiden før internettet. Resten vil blive husket, som den første generation, der aldrig har prøvet andet end at være online, siger Mikko Hyponen. Han går selv rundt med en floppydisk i inderlomme for at huske sig selv på tiden før internettet.

Den finske cyper-sikkerhedsekspert Mikko Hipponen gæstede Danmark til messen V2 Security om cybersikkerhed og databeskyttelse. Han kom med sin vurdering af, hvor den teknologiske udvikling er på vej hen.

- Vi har for første gang nogensinde en maskine, der kan lære selv og selv frembringe viden. Computere er ikke længere blot en maskine, som vi beder om at regne på noget, opbevare data for os eller bruger en søgemaskine til at pege os hen til viden. AI betyder, at den selv skaber viden ved at hente det fra hele nettet, alle verdens bøger, Wikipedia - ja, alt hvad der findes på internettet. AI er større end internettet, og vi er stadig i en tidlig fase, sagde Mikko Hipponen.

Strøm og internet vil hænge sammen

Han forudser, at alt som vi forbinder med strøm, også vil blive forbundet med internettet. Internet of Things. Men det betyder også, at det bliver meget sårbart.

- For kan man programmere det, kan man hacke det, siger han og peger på sit analoge armbåndsur, som ikke kan hackes. Men det kan smart-watches og alt andet, vi kommer online.

Han forudser, at internettet bliver sidestillet med elektricitet, fordi de to ting vil komme til at hænge sammen i fremtiden. Så et nedbrud af nettet vil være lige så slemt som et strømnedbrud og lamme os på samme måde. 

Mikko Hipponen har i mange år undersøgt de mørke sider af internettet såsom it-kriminalitet, datalæk og så videre.

- Der er i dag større risiko for at blive udsat for kriminalitet online end i den virkelige verden, og den online verden er uden geografiske grænser, siger han.

- Vi ser allerede masser af AI-kriminalitet. Nu kan man skabe AI-billeder, som man ikke kan skelne fra rigtige fotos, og det giver helt nye muligheder for at skabe falske identiteter. Og eksempler på ”deep fake” videoer, der selv lavet hjemme i stuen, er af så god kvalitet, at det er meget svært at se, at det er fake, siger han.  

Mere simple computere er sikre

Mikko Hipponen er dog grundlæggende optimistisk. Det er for sent at være pessimistisk, som han siger.

- Jeg elsker internettet. det er det bedste, der er sket for os, men AI skal være i alle beslutningstageres bevidsthed, mener han.  

Og der er ting, der kan gøres for at gøre den digitale verden, som kun bliver en endnu større del af vores hverdag, mere sikker.

- Kompleksiteten i vores devices skal ned. De fleste mennesker har ikke brug for en computer, de selv kan programmere, så der kan fjernes en masse funktioner, som de alligevel ikke skal bruge. Jo mere simpel en computer, jo lettere at forsvare, siger han.