Gå til sidens indhold
21. april 2022 Af Anette Lerche

Vi skal træne selvbeherskelse og opmærksomhed

Lea Korsgaard, medstifter af mediet Zetland, indledte det bibliotekspolitiske topmøde den 21. april med en stærk appel om, at vi skal værne om dyder som selvbeherskelse og opmærksomhed, og hun efterlyste en bevægelse på tværs af kulturinstitutioner, skoler og medier.

Danmarks Biblioteksforening afholder det bibliotekspolitiske topmøde i Aalborg den 21. og 22. april.

- Opmærksomhed er afgørende. Som begreb, som fænomen og som dyd – det er en forudsætning for at tale om oplysning og public service.

Medstifter af netmediet Zetland, Lea Korsgaard tegner et billede af et samfund, hvor de sociale medier ikke kun er et demokratisk fremskridt, der har givet alle mulighed for at ytre sig, men at de også er medansvarlige for eksempelvis det engelske Brexit og Trumps vej til magten i USA.

- I 2009 blev det muligt at retweete, like og dele opslag på sociale medier. Det blev muligt at sprede information med lynets hast, også information, der ikke gavnede os som borgere, siger Lea Korsgaard.

I Danmark er problemet ikke så meget, at der produceres fake news, mener hun. I stedet er det vores mangel på opmærksomhed på, hvad vi egentlig ser på de sociale medier, der eksempelvis gør, at vi alt for hurtigt deler og liker opslag uden at tænke efter, om de er sande. Vi gør det alle sammen, konstaterer hun.

Den gode ligning

Lea Korsgaard opstiller en ligning.

- Opmærksomhed er forudsætning for dannelse. Dannelse er forudsætning for myndighed, og myndighed er forudsætning for at kunne leve et frit liv i et frit samfund, siger hun.

- Men hvordan behandler vi så vores opmærksomhed? Det kan godt gøre mig nervøs, at vi ikke er optaget af, hvordan vi træner evnen til at fastholde opmærksomhed.

Løsningen, Lea Korsgaard, peger på, er, at vi som samfund konkret skal arbejde med vores vaner, og at vi som samfund skal arbejde ekstremt målrettet med opmærksomhed.

- Vi skal stille krav til de sociale medier, så det ikke er så let at dele, så vi lige kan nå at tænke os om en ekstra gang. Vi skal støtte, at medier optimerer deres forretningsmodel til at træne opmærksomhed, ikke til hurtige klik, og at kulturinstitutionerne er knivskarpe på at kultivere den dybe opmærksomhed, så vi kan blive i stand til at handle, være modige og gøre det her samfund til vores, siger hun.

- I gør det allerede på bibliotekerne. Jeg er målløs over, at det har kunnet lade sig gøre, at så mange danskere føler en tilknytning til bibliotekerne. Måske kan vi danskere mærke - dybt i vores sjæl - at man har brug for at have et sted at gå hen og få kultiveret den dybe opmærksomhed. Og jeg har allerede et slogan med til den bevægelse, med et citat af den amerikanske forfatter Annie Dillard. 

”Hvad vi bruger vores dage på, er selvfølgelig det, vi bruger vores liv på.”