Gå til sidens indhold
31. august 2022 Af Anette Lerche

Vi skal huske fakta i kulturdebatten

Kulturmødet Mors 2022 gav spændende debatter om fake news, unge og verdensmål, fortæller KI’s formand Tine Segel.

Formand Tine Segel i debat til Kulturmødet Mors. Foto Louise Eltved Krogsgård

Du har netop deltaget i Kulturmødet Mors. Hvad gjorde indtryk?

- Det var positivt at opleve, at Kulturmødet er tilbage i topform efter corona med mange debatter og deltagere, der talte om kulturen og kulturens betydning.

Du deltog selv i flere debatter. Hvad handlede de om?

- Jeg deltog i tre debatter. Én handlede om bibliotekernes arbejde med at bekæmpe fake news. Her var det min pointe, at man som bibliotek skal være skarp på, hvorfor og hvordan man påtager sig den opgave. Og at man skal huske at tale om begreberne. Fake news er måske ikke den rigtige betegnelse, fordi vi skal skelne mellem misinformation, der er, når man deler indhold uden at være bevidst om, at det indhold ikke er korrekt, og disinformation, som dækker over, at man med vilje deler falskt indhold.

Den anden debat handlede om unge og kultur med fokus på, hvordan unge kan få indflydelse og blive demokratiske deltagere. Jeg kan varmt anbefale, at man sætter sig ind i organisationen Ordskælvs kortlægning af Danmarks ungdom. Her fremgår det, at fællesskaber, fysiske mødesteder og at komme til orde i lokalsamfundet er vigtigt. Det er gode pointer, som bibliotekerne kan tage udgangspunkt i.

Endelig deltog jeg i en debat om FN’s Verdensmål og bibliotekernes rolle i at gøre en meget stor global dagsorden til noget nært og lokalt.

Udover egne debatter, hørte du så debatter, der gjorde indtryk?

- Jeg fulgte en debat med Kasper Holten, der er teaterchef på Det Kongelige Teater. Han talte om, at kulturlivet skal passe på med at klynke. For kulturen har så meget værdi og tiltrækker så mange mennesker. Hans pointe var, at vi skal bruge fakta i debatten, og han kom selv med et eksempel på, at en politiker havde sagt, at der er flere, der ser håndbold end teaterforestillinger i Danmark. Men den påstand holder ikke, ifølge Kasper Holten. Der er faktisk årligt 2,2 millioner solgte teaterbilletter i Danmark. Så vi skal tale deltagelsen op, og derfor er et tiltag som Kulturens Analyseinstitut meget positivt, fordi vi har brug for fakta til at understøtte kulturens værdi.