Gå til sidens indhold
21. november 2022 Af Sabrine Mønsted

To bibliotekarer hyldes med prisen Årets Vera  

”Årets Vera” er en pris, der gives til en referencebibliotekar, der formår at give kompetente og personlige svar. I år går prisen til Jørgen Salling, SDUB Esbjerg samt Loke Daugbjerg Andersen, Randers Bibliotek.

Prisen ”Årets Vera” overrækkes til vinderne Jørgen Salling, SDUB Esbjerg (th.) samt Loke Daugbjerg Andersen, Randers Bibliotek (tv.) af Vera Daugaard, bibliotekar og projektleder for Biblioteksvagten.

- En stor begrundelse for, at det blev de to vindere, er deres kompetencer i relationskommunikation, siger Grete Halling, projektleder for Biblioteksvagten, der holdt tale for prismodtagere Jørgen Salling fra SDUB Esbjerg og Loke Daugbjerg Andersen, Randers Bibliotek, da prisen blev uddelt den 7. november til konferencen ”Hvor er spørgelysten blevet af – og hvad kan bibliotekerne gøre for at genskabe den?”.  

 ”De formår, foruden at give det faglige gode svar med grundig research også at svare på en personlig måde. De to vindere lever i den grad op til de værdier, som Biblioteksvagten gerne vil tilstræbe: ”didaktisk hjælp til selvhjælp”, ”nørdet, korrekte svar” og at være ”relationel og anerkendende”, lyder det i begrundelsen.  

 Om Jørgen Salling fra SDUB Esbjerg lød det i talen:  

 ”Din hjælp til spørgeren består ikke kun i at løse det konkrete problem. (…). Du giver hjælp til den videre søgeproces, og sætter en ære i at gøre din søgeproces og overvejelser forståelig i et klart sprog.”  

 Og om Loke Daugbjerg Andersen, Randers Bibliotek lød det:  

”Du formår at kombinere din nørdede research med på en naturlig og venlig måde at skabe en relation til spørgeren – også selvom det er et skriftligt svar. (…). Svaret bliver en form for ”dialog”, (…) og emmer af nærvær og nysgerrighed”.  

 Prisen består af en glasplakette med titlen ”Årets Vera 2022”, og figuren The Owl – symbolet på klogskab/viden samt 5.000 kroner. Det er andet år prisen uddeles.  

 Konferencen ”Hvor er spørgelysten blevet af – og hvad kan bibliotekerne gøre for at genskabe den?” blev afholdt af Biblioteksvagten i samarbejde med Forbundet Kultur og Information, Referencefaggruppen og Danmarks Biblioteksforening. 

Eksempler på prismodtagernes svar: 

Loke Daugbjerg Andersens svar på spørgsmål om:

Jørgen Sallings svar på spørgsmål om:

I alt var otte nomineret: 

Birgitte Haag Jespersen, Holbæk Bibliotek  

Annika Sehested Laursen, Silkeborg Bibliotek  

Loke Daugbjerg Andersen, Randers Bibliotek  

Jørgen Salling, SDUB  

Mette Laustsen, Folketingets Oplysning  

Bo Gerner Nielsen, Hjørring Bibliotek  

Dorte Søndergaard, Middelfart Bibliotek  

Lilian Hansen, Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne  

 

Priskomitéen bestod af:  

En repræsentant fra Referencefaggruppen: Maria Moustgaard 

To repræsentanter fra Biblioteksvagten: Grete Halling, projektleder for Biblioteksvagten og bestyrelsesmedlem Judith Benz Therkelsen  

En bibliotekschef fra et medlemsbibliotek: Vita Debel, bibliotekschef på Skive Bibliotek