Glostrup Bibliotek har valgt at droppe gebyrer på for sent afleveret materiale. Håbet er mere tilfredse brugere og flere lånere - især børn og unge, siger biblioteksleder Helle Ratz.
»Elsker alt ved det«, lyder en kommentar på Facebook om, at Glostrup Bibliotek har valgt ikke længere at opkræve gebyr, hvis man afleverer det lånte materiale for sent. Det er i første omgang et etårigt forsøg fra august 2022 til juli 2023, men håbet er, at det bliver en succes, som kan fortsætte.
Idéen fik biblioteksleder Helle Ratz efter at have læst en artikel om biblioteker i New York og Chicago, der efter corona-pandemien havde droppet gebyrer med stor succes.
- Det gjorde, at vi for alvor kom i gang med at drøfte den idé både blandt personalet og politisk og vende fordele og ulemper ved det, og om det overhovedet kunne fungere i en dansk kontekst, siger hun.
Det landede på et etårigt forsøg, som der var stor politisk opbakning til, måske blandt andet fordi pengene er blevet hentet inden for bibliotekets budget.
- Det kan lade sig gøre, fordi vi ikke tidligere har indregnet gebyrerne i budgettet, og dels er indtægterne fra gebyrer faldet drastisk efter vores app med påmindelser om aflevering, så det er ikke et meget stort beløb, vi mister, siger Helle Ratz.
Derimod er der rigtig meget at vinde, mener hun.
- Jeg hørte blandt andet en mor, der blev interviewet i radioen i forbindelse med vores tiltag, sige, at hun aldrig lånte bøger til sine børn på grund af gebyrerne; hun havde simpelthen ikke råd til at betale, hvis hun glemte en bog. Det er jo det sidste, jeg vil høre som biblioteksleder, fordi det er det, vi er sat i verden for - at give alle adgang til bøger og læsning. Jeg får også flere mails om måneden, hvor for eksempel studerende skriver, at de nu har fået en bøde, de ikke kan betale, og spørger, hvad de kan gøre. Den slags gør indtryk, siger Helle Ratz.
Hendes håb er, at forsøget vil medføre, at der kommer flere unge lånere, som p.t. er den gruppe, der bruger biblioteket mindst.
- De unge er ofte bange for at komme til at skylde noget eller tror, at de måske allerede skylder noget. Med forsøgets indførelse slettes alle eksisterende gebyrer, og der er allerede komme brugere med meget gamle bøger, siger hun.
Helle Ratz håber og tror, at udlån og aflevering vil lande cirka samme sted som hidtil bare uden, at nogle skal få ondt i maven over en bøde.
I en af de mange Facebook-kommentarer til nyheden om det bødefri bibliotek skriver en låner dog: »Nøj hvor fedt. Så kan man læse bøger færdigt i mit eget tempo og ikke aflevere dem ulæste«, og en anden skriver: »Så gør det ikke noget, hvis man er lidt af en glemmer«.
Helle Ratz er dog ikke umiddelbart bekymret over, om brugerne bare beholder bøgerne.
- Vi har stadig vores varselssystem, så man får besked om, at de skal afleveres, og vi sender erstatningsregning ud, hvis bogen bliver væk. Desuden kan man jo forny sine lån som altid. Jeg tror ikke, det bliver et problem, det samme med reservationskøen. Men det er et forsøg, og vi skal gøre os nogle erfaringer, siger hun.
På Facebook roser bibliotekets folk initiativet og håber, at det spreder sig.
»Er sikker på, at det vil øge udlånet«, lyder en kommentar. »Jeg håber andre kommuner følger efter«, skriver en anden, og en tredje: »Det kan jeg virkelig godt lide især i forhold til børn og unge, Vi har haft skoler og børnehaver, der holdt op med at bruge os på grund af gebyrer«.
Læs mere på Glostrup Biblioteks hjemmeside om projektet, også om de amerikanske erfaringer.