Gå til sidens indhold
08. december 2022 Af Sabrine Mønsted

Protest: Lukning af Hasle Bibliotek kan få store konsekvenser

Udsatte unge og ældre bliver overladt til sig selv, og kriminaliteten vil stige - sådan lyder protesterne fra borgere, der ryster på hovedet ad forslaget om at lukke biblioteksfilialerne i Hasle og Egå i Aarhus Kommune. Men hellere lukke to filialer end (igen) at spare på alle 19 biblioteker, siger forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker Carsten Holst.

Arkivfoto Jakob Boserup

Kommunerne skal finde større besparelser, end de plejer, til årets budgetforhandlinger. Energikrise, krigen i Ukraine og efterdønninger af corona presser budgetterne, og i Aarhus skal 330 millioner kroner spares permanent over de næste tre år.  

Forvaltningschef Carsten Holst har ansvar for biblioteksområdet i Aarhus Kommune og for at spare 4,6 millioner kroner.  

- Som den globale situation ser ud, er jeg næsten sikker på, at vi til næste år skal spare igen, så det skal være en holdbar løsning. Det har ikke været sjovt, og det har taget lang tid, siger Carsten Holst om det spareforslag, som politikerne skal tage endelig stilling til i januar 2023 - en permanent lukning af bibliotekerne i Hasle og Egå. Carsten Holsts argumentation er, at det ender med for dårlige bibliotekstilbud i hele kommunen, hvis man bliver ved med at smøre besparelser ud på alle 19 biblioteker.  

- Det har vi gjort i så mange år, at jeg er bange for, at vi til sidst ender med ligegyldige biblioteker. Derfor har vi i stedet foreslået, at man helt lukker to biblioteker. Egå, fordi der allerede er meget få bemandede timer, så det bliver en tom skal, hvis vi skærer mere, og fordi 49 procent af beboerne allerede bruger andre biblioteker i kommunen, og Hasle, blandt andet fordi det er et dyrt bibliotek at drive. Det ligger i et kulturcenter og er nødt til at være bemandet med to personer i hele åbningstiden, fordi der er to etager og fælles indgang med kulturhuset. Desuden er Aarhus Kommune med 19 biblioteker den kommune sammenlignet med København, Randers, Vejle og Odense, der har flest biblioteker pr. borger, siger Carsten Holst.  

Hasle Bibliotek er et uundværligt værested i et område, der ikke har mange tilbud, og som fungerer som en pulsåre for den lokale integration.
Younes Deaibes iværksætter, debatinlæg i lokalavisen

Borgerprotester 

Spareforslaget har medført cirka 150 høringssvar, skabt borgerprotester, debatindlæg i lokalaviser og en demonstration i Hasle.  

Det vil koste langt mere på den lange bane, mener blandt andet iværksætter Younes Deaibes, der er opvokset i området.  

»Hasle bibliotek er ikke bare et bibliotek. Det har betydet, at jeg havde en base, da jeg var yngre«, siger han til TV2 Østjylland. Han mener ikke, at politikerne yder den tilstrækkelige hjælp med integrationen i området, men det har kulturhuset og biblioteket til gengæld været med til. Han og hans familie havde ikke været, hvor de er i dag, uden biblioteket, siger han.  

Den samme bekymring og protest kommer den nu afdøde digter Yahya Hassans mor Hanan Adwan og bror Abdullah Hassan. Hanan Adwan har været frivillig på biblioteket gennem 15 år. For broren betød biblioteket aktiviteter og et sted at være i stedet for at hænge ude på gaden. Han mener, at biblioteket er mere værd for lokalområdet, end besparelserne vil gavne kommunen. 

Protesterne gør indtryk på Carsten Holst, men han holder fast i, at det er den løsning, der skaber mulighed for at sikre helheden for alle bibliotekerne. 

Er der ikke en pointe i, at biblioteket giver unge et fristed og kan holde dem fra at hænge på gaden eller sågar begå kriminalitet?    

- Biblioteket er ikke en direkte kriminalpræventiv institution. Det skal stille bøger til rådighed, skabe dannelse og være et sted, du kan møde kommunen. Så er det en positiv sideeffekt, at det har en stærk præventiv effekt. Bibliotekerne skaber mulighed for, at for eksempel børn og unge har et sted at hænge ud, bruge hovedet og hænderne og tale med bibliotekspersonalet, og flere undersøgelser viser, at det er en vigtig ting i et lokalsamfund, siger Carsten Holst.   

Bør man ikke tænke sammenhængende i en kommune, at for eksempel penge fra andre kasser, det kan være integration- eller socialforvaltningen, også bidrager til bibliotekerne? 

- Vi samarbejder allerede, for eksempel med Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg, om, hvad vi sammen kan gøre for borgerne i området. Vi trækker os heller ikke bare ud af området som bibliotek. Vi har i besparelsen sikret, at der er penge til at fortsætte med de aktiviteter, der betyder noget for beboerne i området, såsom læsekredse, danskundervisning, foredrag og så videre. Det bliver bare ikke fysisk i biblioteket, men noget, vi gør i samarbejde med for eksempel boligforeningen, kulturhuset eller det lokale trivselshus, siger Carsten Holst. 

Besparelse på 330 millioner kroner  

I Aarhus Kommune har man fundet 100 millioner kroner gennem effektiviseringer. De resterende 220 millioner kroner er blevet fordelt ud på kommunes forvaltninger. På Borgerservice og Biblioteksområdet er landet en besparelse på 4,6 millioner kroner.  

Forslag om besparelser på biblioteksområdet:   

Egå, p.t. 6 timer bemanding om ugen, lukker helt.    

Hasle, p.t. 29 timers bemanding om ugen, lukker helt.

Fredag uden faglig betjening på alle Aarhus Kommunes Biblioteker    

Desuden bliver nye stillinger ikke genopslået, borgerservice får lukket nogle valgsteder, og der vil generelt kunne komme længere ventetid i borgerservice.   

Opdateret den 9. december kl. 11.09 

»Jeg har været frivillig i fem år. Jeg har fire børn, så vi bruger det meget flittigt. Da jeg studerede på universitetet, blev det nærmest mit andet hjem.
Sarah Hamze til Lokalavisen Aarhus om Hasle Bibliotek
Det er det eneste bibliotek her i området. Alle mine fire børn bruger det rigtig meget, de tre store kan selv bruge det og er der flere gange om ugen. Derudover bruger vi det rigtig meget, når der er alle de her ekstra aktiviteter.
Ashaf Fahoud til Lokalavisen Aarhus om Hasle Bibliotek