Gå til sidens indhold
16. maj 2022 Af Sabrine Mønsted

Nye anbefalinger i Norge om børn og skærmtid

Ingen skærmtid til børn under to år og højst én time om dagen til børn op til fem år, lyder nye anbefalinger i Norge

Arkivfoto Jakob Boserup

Den norske sundhedsmyndighed Helsedirektoratet, som svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark, er kommet med nye anbefalinger til forældre og pædagoger. Børn under to år bør holdes helt væk fra skærme som mobiltelefon, iPad og computer, mens børn op til fem år maksimalt bør have én times skærmtid om dagen.

De norske råd for fysisk aktivitet og siddestilling for de mindste er baseret på verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefalinger fra 2019 og 2020.

”Det er et vigtigt punkt for os, at skærmen ikke bør bruges som barnepige, fordi det at sætte barnet foran en skærm, så de passiveres over længere tid, ikke er gunstigt”, siger direktør for Helsedirektoratet Bjørn Guldvog til TV2.dk.

De fleste børn tilbringer mange timer i institution hver dag, så ansvaret for at leve op til de nye anbefalinger vil også ligge hos de norske pædagoger.

”Det er vores indtryk, at børnehaverne er gode til at aktivere børnene gennem leg og fysisk udfoldelse. Dermed opfylder de mindste børn i mange tilfælde allerede rådene, siger Bjørn Guldvog, der understreger, at en smule skærmtid ikke er skadeligt for børn, men at Helsedirektoratet generelt mener, at børn skal have så lidt skærmtid som muligt.

For børn i alderen 6 til 17 år lyder rådet, at de mindst skal have én times motion dagligt

Dansk pragmatisk tilgang 

I Danmark findes ikke samme retningslinjer om børns skærmforbrug, hvilket ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø skyldes, at WHO’s anbefalinger hviler på et svagt evidensgrundlag.

”Vi har i stedet gennemgået litteraturen sammen med en række eksperter på området og efterfølgende formuleret skærmanbefalinger”, siger han til TV2.

De nyeste danske anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen er fra 2020 til aldersgruppen 0-15 år. 

  • Sundhedsstyrelsens seks anbefalinger til børns skærmforbrug
    1. Dit barn bør ikke bruge skærm op til sovetid, da det kan udsætte sovetidspunktet og betyde, at barnet ikke får tilstrækkeligt med søvn.
    2. Undgå telefon eller tablet i barnets soveværelse i løbet af natten, da skærmaktivitet om natten kan forstyrre søvnen og forringe søvnkvaliteten.
    3. Skab variation mellem dit barns skærmaktivitet og øvrige aktiviteter i løbet af hverdagen, herunder fysisk aktivitet.
    4. Interesser dig for dit barns onlineliv og vær opmærksom på barnets eventuelle bekymringer for at stå uden for fællesskabet eller for at gå glip af noget online.
    5. Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen, og hav en løbende dialog om, hvor meget skærmen bruges og til hvilke formål.
    6. Forældre bør være opmærksomme på eget forbrug af skærm i samvær med barnet, da individuelt skærmbrug kan påvirke forældre-barn relationen negativt.

    Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ifølge Niels Sandø forholder de danske anbefalinger sig til mere end skærmtid, idet det også handler om konteksten, eksempelvis hvornår på dagen og i hvilke situationer, det ikke er en god idé at bruge skærmen.

Lektor ved Center for Børns Litteratur og Medier ved Aarhus Universitet Stine Liv Johansen, mener ikke, at der er belæg for konkrete anbefalinger til skærmtid for danske børn i specifikke aldersgrupper.

Hun mener i stedet, at forældre skal anlægger en pragmatisk tilgang og interesserer sig for, hvad børnene bruger deres skærme og medier til.

”Og derefter lave regler, som løbende kan justeres efter barnets behov og interesser”, siger hun til TV2.