Regeringens medieudspil betyder mere demokratisk kontrol med tech-giganter, mere dansk indhold og stærkere lokale og regionale medier.
Som en del af regeringens Medieudspil 2022 var kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i marts måned i USA for at aflevere en officiel anmodning til ledelsen hos flere tech-giganter, blandt andet Nick Clegg, President of Global Affairs ved Meta, som ejer Facebook og Instagram. Regeringens anmodning var mere gennemsigtighed, ved at virksomhederne deler oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund, demokratiet og borgernes trivsel.
»Tech-giganternes indflydelse på vores samfund og demokrati har vokset sig enorm de seneste år. Det er en udvikling, der er sket uden tilstrækkelig demokratisk kontrol og gennemsigtighed. Samtidig må vi politikere erkende, at vi for længe har sovet i timen. Regeringen ønsker derfor at dreje på alle de håndtag, vi kan – nationalt og i EU. Tech-giganterne har selv efterspurgt mere regulering, og nu får de muligheden for at vise, at de mener det,« sagde kulturministeren forud for mødet og understregede, at hun forventede, at de var åbne for at diskutere effekterne og tage deres ansvar på sig.
Anmodningen er et af initiativerne i regeringens medieudspil 2022, hvor der lægges op til flere initiativer for at styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne, blandt andet et nyt center for tech og demokrati, en styrket indsats mod falske nyheder og en årlig rapport om tech-giganternes indflydelse på det danske samfund.
Formand for Forbundet Kultur og Information, Tine Segel, mener også, gennemsigtighed er helt nødvendigt for demokratiet og den demokratiske samtale.
- Vi er som brugere deres forretning, så det er afgørende og rimeligt, at vi kan gennemskue, hvad de gemmer, hvad de bruger det til, og om de giver det videre til nogen og til hvem, siger hun.
Dansk kulturindhold er i hård konkurrence med et stigende udbud fra udenlandske streamingtjenester, hvilket ifølge regeringen udfordrer muligheden for gode originale danske serier, film og dokumentarer, der udfordrer og inspirerer os. I medieudspillet er derfor forslag om, at alle danskere skal have adgang til mere dansk indhold af høj kvalitet ved, at streamingtjenesterne bidrager økonomisk til produktionen af dansksproget kvalitetsindhold.
I medieudspillet er også et fokus på de lokale og regionale medier og deres rolle i at understøtte det lokale demokrati. Med medieaftalen vil regeringen sikre, at den lokale journalistik får bedre vilkår i en tid, hvor mange regionale medier har mistet læsere, og annonceindtægterne i stor stil er flyttet til internationale tech-giganters platforme. Mediestøtten skal derfor tilpasses den digitale udvikling, så vi bedre understøtter innovation og pluralisme i mediebilledet.