Gå til sidens indhold
07. november 2022 Af Anette Lerche

Lov H-666 i Idaho kan gøre det muligt at retsforfølge bibliotekarer 

Lov H-666 i Idaho skal beskytte børn mod upassende materialer. Senest har et flertal i Repræsentanternes Hus i Idaho gjort det muligt at retsforfølge bibliotekarer, lærere eller museumsansatte, der formidler upassende materialer til børn og unge.

Bøger er en del af værdikampen i USA. Bøger forbydes, bibliotekarer trues og ny lov kan også betyde, at bibliotekarer kan risikere retsforfølgelse. Arkivfoto Unsplash

USA er modsætningernes land. Her hyldes ytringsfriheden – men samtidig er antallet af bøger, der vurderes som skadelige for børn, i stadig vækst og rummer alt fra Harry Potter til billedbøger om amerikanske borgerrettighedsforkæmpere. Alene i år er mere end 1.651 bøger blevet forsøgt bandlyst, ifølge den amerikanske biblioteksorganisation ALA. 

I staten Idaho har det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus godkendt loven H-666, der handler om at beskytte børn mod upassende materialer til mindreårige. Tidligere var bibliotekarer, lærere og museumsansatte, der bruger materialerne i uddannelsesmæssig sammenhæng, undtaget mulighed for retsforfølgelse, men den bestemmelse er nu fjernet. Indtil videre har Senatet i Idaho ikke taget forslaget op, men dette frygter amerikanske bibliotekarer kan ændre sig. Heriblandt bibliotekslederen Kimber Glidden i en mindre amerikansk by i Idaho. Hun har selv oplevet at blive chikaneret og truet, fordi hun står fast på princippet om ytringsfrihed.  

Til dr.dk siger hun blandt andet: 

- Hvis den lov bliver vedtaget, så kan alle mulige bøger måske snart blive set som skadelige. Og her har mine kritikere sagt, at jeg bliver den første bibliotekar, der bliver arresteret og ryger i fængsel. 

Såkaldte skadelige bøger er i flere stater, for eksempel Texas, Virginia og Idaho, så højt på den politiske dagsorden, at flere republikanske politikere har gjort det til deres politiske mærkesag i deres valgkampagner, og konservative græsrodsbevægelser som »Mødre for frihed« har i rekordfart oprettet grupper landet over med det formål at støtte politikere, der vil forbyde, hvad de definerer som skadelige bøger, på landets skolebiblioteker. 

Læs hele artiklen på dr.dk

Se teksten om lov H-666 

Se mere om forbudte bøger her