Gå til sidens indhold
31. oktober 2022 Af Kassandra Maria Phares

Litteraturoplevelser på de unges præmisser

Udskolingselever i Rødovre og Hvidovre Kommune har fået anderledes og kreative oplevelser med litteratur i læselystprojektet UNG:LITT, der med afsæt i elevernes livsverden og interesser inviterede lokale foreninger og kulturinstitutioner til samarbejde for at åbne litteraturen op for de unge. Læs interviewet med projektleder, bibliotekar Julie Husum.

Hvad går projektet ud på?

- UNG:LITT er et læselystprojekt for 15 udskolingsklasser i Rødovre og Hvidovre Kommune, som strakte sig over skoleåret 2021/2022 og involverede både det lokale forenings- og kulturliv. Vi arbejdede med et meget bredt læse- og litteratursyn, og ambitionerne for projektet har været at skabe læselyst hos de unge og at give dem en anderledes oplevelse med litteraturen udenfor skolen.

Hvordan adskiller UNG:LITT sig fra andre læselystprojekter?

- Vi har arbejdet med metoden Design thinking, hvor vi har taget udgangspunkt i de unges livsverdener. I praksis besøgte vi klasserne og hørte om, hvem de var, og hvad de interesserede sig for. Så designede vi projektet ud fra det, de fortalte. For eksempel sagde de, at det er kedeligt, når litteraturen bliver præsenteret med »voksensnak«, så vi lavede et brætspil, hvor de i stedet fik kendskab til bøgerne gennem film, bogtrailere eller ved at lytte til noget musik, der også optrådte i bogen. Efterfølgende læste de bøgerne og deltog i workshops, som vi med hjælp fra lokalmiljøet indrettede efter, hvad de havde talt positivt om. At ligge og flyde i sin seng og se Netflix blev for eksempel til en workshop i Vestbad med saunagus og laminerede bogsider, og vi havde også en fodboldworkshop og på Heerup Museum skulle de unge arbejde med at skabe deres eget dronningedigt ud fra Tessas sangtekster og forvandle verdens første forfatters bog til deres eget unikke »powerpiece« med neglelak, similisten og imiteret skind. Projektet sluttede med en festival i april, hvor de unge viste workshopsene frem for hinanden, og vi oplevede, at de var stolte over at være blevet inddraget.

Hvad har reaktionerne fra lærere og elever været?

- Generelt har tilbagemeldingen været, at det har været godt at rykke eleverne ud af deres vante rammer, hvor de ikke nødvendigvis straks opdagede, at det handlede om læring, men fik gode oplevelser med læsning og litteratur. En gruppe drenge var så begejstrede for en workshop om rap, at de vendte tilbage flere gange og endte med at optræde med deres egen rap på scenen til festivalen. For andre var det en positiv overraskelse at opdage, at der også fandtes litteratur om emner, de fandt spændende.

Hvad har I lært af projektet?

- Først og fremmest har været meget meningsfyldt og lærerigt at arbejde med udgangspunkt i de mange indsigter, vi har fået i de unges liv. Det blev en mission for os at være tro mod det, de unge fortalte i alle dele af projektet. Vi har lært, at der nærmest ikke er nogen grænser for arbejdet med litteratur. Og at man kan udvide bibliotekets rækkevidde og arbejde ved at ”flytte ud” i andre rammer med fysiske og dynamiske aktiviteter. Det tror jeg, kommer til at ligge mere i bibliotekets fremtidige virke. Vi har også lært, hvor meget man kan få ud af at samarbejde bredt med foreninger og kulturinstitutioner – og er blevet glædeligt bekræftet i, at alle vil være med til at få unge til at læse. Man kan opsummere det med, at vi har lært, at man skal være modig og turde gøre det, man ikke altid plejer at gøre.