Gå til sidens indhold
14. april 2022 Af Sabrine Mønsted

Kulturfestival for Ukraine

En festival stablet på benene på kort tid for at vise solidaritet med Ukraine gennem en fejring af ukrainsk kunst og kultur og ved at indsamle penge til støtte for Ukraine.

Det er blandt andet et samarbejde mellem Poesiens Hus, LiteraturHaus og World Wide Words samt organisationer, virksomheder og enkeltpersoner, der har gjort festivallen mulig. En af initiativtagerne er Thore Davies, projektleder i nonprofit forlaget Ordskælv.

Hvorfor har I skabt Ukrainian Days? 

- For over en måned siden invaderede Rusland Ukraine og ændrede vores verdensbillede. Vi har set vores ukrainske venner, kollegaer og partnere kæmpe for deres land, både militært, men også igennem information, kunst og kultur. Vi ønsker at fejre ukrainsk kunst og kultur som noget selvstændigt. Vi har brugt de værktøjer, vi har som kunst- og kulturarbejdere til at gøre forskel, dér hvor vi bedst kan. Derfor har vi i programlægningen lagt meget vægt på formidling, udveksling og tæt dialog med de ukrainske flygtninge, vi er kommet i kontakt med. Ikke mindst samler vi ind til de ukrainske nødhjælpsorganisationer.

Hvad er det kunst og kultur særligt kan i sådan en situation? 

- Kunstens og kulturens pædagogiske forandringspotentiale bliver meget tydelig i sammenhæng med krig, konflikt- og migrationskontekster, men også dens samfundskritiske aspirationer. Med Ukranian Days er vi meget tydelige omkring, at vi sætter det politiske og samfundsorienterede i forgrunden, men vi har også et hav af læsninger og workshops, som opererer med nogle mere subtile begreber om det politiske. 

Hvad håber I, perspektiverne er?

- Det her er én humanitær krise, som kan aktivere vores medfølelse for mennesker i nød, ikke kun denne specifikke krise, men i det hele taget. Derfor har vi lavet en festival, som ikke alene viser ukrainsk kulturs mangfoldighed, og præsenterer ukrainske kunstnere for den danske offentlighed, men som også arbejder med krig og konflikt mere generelt, for at vise hvordan den positive indstilling til den ukrainske situation kan være forgangseksempel på, hvordan vi skal behandle mennesker, der er berørt af krig generelt. 

Se programmet her