Ny benchmarkanalyse viser, at hvert femte barn har sproglige udfordringer ved skolestart. Analysen viser dog også, at det kan betale sig for kommunerne at understøtte dagtilbuddenes arbejde med sprog.
Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed sammenligner i en ny analyse resultatet af sprogvurderingen af børn i 0. klasse på tværs af kommunegrænser. Sprogvurderingen er opdelt på børnenes ”talesproglighed” og deres ”før-skriftlige færdigheder”. Analysen viser, at næsten hvert femte barn i Danmark har sproglige udfordringer ved skolestart.
Ifølge en tidligere undersøgelse fra Undervisningsministeriet er der en klar sammenhæng mellem sproglige vanskeligheder og læringsudfordringer i skolen.
Tine Segel, formand i Forbundet Kultur og Information, kalder derfor analysen bekymrende.
- Jeg hæfter mig først og fremmest ved, at det er en meget stor gruppe børn, der ved skolestart er stillet ringere, fordi de har sproglige vanskeligheder. Det er næsten 20 procent af børnene, der er bagud på sproget, når de starter i skolen, og vi ved fra andre undersøgelser, at det kan påvirke den generelle læring og senere mulighed for at gennemføre en uddannelse, siger Tine Segel.
- Samtidig viser undersøgelsen også, at de kommuner, der har fokus på sprogstimulering har færre børn med sprogvanskeligheder end de øvrige kommuner. Det viser, at det gør en forskel, når kommunerne afsætter ressourcer til at arbejde med børn og sprog. Hvis vi vil give vores børn de bedste muligheder, så er der brug for en helhedsindsats, hvor man tænker tværfagligt, og hvor det er afgørende, at børnebibliotekarer også inddrages.
- Hvis vi vil gøre op med uligheden i Danmark, må vi også arbejde for at mindske den kulturelle ulighed. Derfor nytter det ikke noget, at der ofte er midler til kortvarige projekter omkring børn, sprog og bøger, men at der sjældent bliver tænkt i vedvarende indsatser. Og så er det vigtigt at anerkende, at der kræver en tværfaglig indsats, og at det skal understøttes både på centralt og lokalt niveau, siger formanden.
Blandt benchmarkanalysens hovedkonklusioner:
Genlæs Perspektivs interview med Ea Hoppe Blaabæk, post.doc. ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, der har skrevet ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel og social arv videre til deres børn. Hun kalder selv resultatet overraskende.
Dyk ned i Perspektivs tema om tidlig sprogstimulering.
Læs undersøgelse af sammenhæng mellem sprog- og læringsudfordringer: