Gå til sidens indhold
16. juni 2022 Af Sabrine Mønsted

Gellerup Bibliotek nomineret til verdens bedste nye folkebibliotek

I alt er fire folkebiblioteker fra hele verden nomineret til biblioteksprisen Public Library of the Year 2022 heriblandt Gellerup Bibliotek, der har skabt et både socialt og økonomisk bæredygtigt byggeri.

Gellerup Bibliotek er et af årets fire nominerede biblioteker.

Gellerup Biblioteket er placeret i et udfordret område af Aarhus, og under konstruktionen af biblioteket har projektet engageret arbejdsløse lokale unge, hvilket efterfølgende har sikret en stor del af de unge jobs. Biblioteket er opført med omtanke for miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed og fremstår multifunktionelt med en »legende og indbydende atmosfære«, som der står i begrundelsen for nomineringen. Arkitekterne bag bibliotekets byggeriet er Schmidt, Hammer og Lassen Arkitekter.

Det er Systematic og den internationale biblioteksforening IFLA, der uddeler prisen for syvende gang. 20 biblioteker fra 18 forskellige lande har ansøgt om nomination til prisen, der anerkender nye offentlige biblioteker, som formår at kombinere funktionel arkitektur med kreative it-løsninger og lokal kultur. I år er fire vidt forskellige biblioteker nomineret: Missoula Public Library i USA, Gellerup Bibliotek i Danmark, Ogre Central Library i Letland og Ithra Library i Saudi Arabien.

»Nye biblioteker over hele verden har stort fokus på bæredygtige løsninger, involvering af lokalsamfund og spændende digitale muligheder. Feltet af de nominerede biblioteker viser spændvidden i denne udvikling; med små innovative biblioteker til store prestigebyggerier med høj wow-effekt«, siger Jakob Lærkes, formand for juryen og bibliotekschef for Gladsaxe Bibliotekerne.

Med titlen som årets folkebibliotek følger en pengepræmie på cirka 35.000 kroner.

 

Læs mere om prisen