Gå til sidens indhold
25. oktober 2022 Af Sabrine Mønsted

Det norske Bibliotekarforbundet og Oslo Kommune er i strid om arbejdstidsregler 

Mange års uenighed om arbejdstidsregler for bibliotekarer er endt i Arbejdsretten i Norge. For kan man uden videre udvide vagter til aften og weekend?

Forbundsleder i Bibliotekarforbundet i Norge Veronicha Angell Bergli håber på en afklaring om arbejdstid med sagen i Arbejdsretten i november. Pressefoto

Skal ansatte have medbestemmelse, når arbejdstiden ændres? Det vil Bibliotekarforbundet i Norge have en afklaring på, og har derfor sagsøgt Oslo Kommune. De to parter mødes i Arbejdsretten den 3. og 4. november 

Baggrunden for søgsmålet er en mangeårig uenighed, om hvorvidt arbejdsgiveren egenrådigt kan bestemme, at ansatte skal arbejde uden for ordinær arbejdstid, der i henhold til arbejdstidsaftalen i Oslo Kommune er mellem klokken 7 og 17. 

"Efter flere år med uro og konflikt om spørgsmålet har vi indset, at vi ikke kommer videre uden en afklaring fra en tredjepart", siger forbundsleder i Bibliotekarforbundet Veronicha Angell Bergli. 

"Uafhængigt af udfaldet håber jeg, at kendelsen vil føre til, at vi kan sætte en streg over konflikten og starte på ny", siger hun. 

Brud på fællesbestemmelser  

Uenigheden mellem parterne har eksisteret siden 2012, men spørgsmålet blev aktualiseret, da politikerne i Oslo Kommune bad om en udvidelse af åbningstiden i det nye hovedbibliotek. Det førte ifølge Bibliotekarforbundet til store ændringer i de ansattes arbejdstid med flere aften- og weekendvagter samt vagter på helligdage. Ændringen blev alene fastsat af arbejdsgiveren, hvilket Bibliotekarforbundet mener, er et brud på overenskomstens fællesbestemmelser. 

"Bibliotekarforbundet er ikke modstander af, at bibliotekarer skal arbejde om aftenen eller i weekender, men vi er optaget af gode arbejdstidsaftaler med medbestemmelse for medarbejderne. Skellet mellem fritid og arbejdstid er vigtigt for vores medlemmer, og de ønsker naturligt nok at blive taget med på råd, når mængden af arbejdstid på skæve tidspunkter øges", siger Veronicha Angell Bergli. 

 

Om Bibliotekarforbundet

Bibliotekarforbundet er et fagforbund for bibliotekarer med 1.700 medlemmer i Norge.