Gå til sidens indhold
28. februar 2022 Af Anette Lerche

Biblioteker modvirker misinformation om krigen i Ukraine

Forbundet Kultur og Information er medunderskriver på en fælles europæisk erklæring fra biblioteksorganisationer, der opfordrer bibliotekerne til formidle troværdig information om krigen i Ukraine. I Danmark har flere biblioteker prioriteret en tydelig formidling om krigen på deres hjemmesider.

Silkeborg Bibliotekernes hjemmeside formidler tydeligt omkring krigen i Ukraine.

Et eksempel på et dansk bibliotek, der var blandt de første til at modvirke misinformation om krigen i Ukraine, samt hjælpe borgerne til at forstå baggrunden for krigen, er Silkeborg Bibliotekerne.

- Vi var enige om, at vi ville gøre noget, og at vi ville gøre det hurtigt. Det var en ledelsesbeslutning, at nu tog vi det her skridt. Vi havde allerede for en uge siden været i gang med at lave et arrangement omkring Ukraine og Rusland. Det er planlagt til den 8. marts, men da situationen eskalerede, satte vi mere i gang. Både en tydelig omtale af arrangementet på hjemmesiden, en klumme om vores holdning og så en omtale af, hvad vi kan tilbyde af viden, siger souschef Heidi Aistrup Holt

Silkeborg Bibliotekerne havde samtidig overvejelser om bibliotekets rolle.

- Vi er ikke et nyhedsmedie, men vi ville godt have en mening om det, der skete og formidle den i en klumme. Vi ville tydeligt bakke op om Ukraine, og vi ville give borgerne information og modvirke misinformation.

Biblioteker i Europa går sammen

Bibliotekerne kan hjælpe Ukraine i kampen for sandheden. Det er baggrunden for en støtteerklæring fra europæiske biblioteksorganisationer, hvor Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og Forbundet Kultur og Information også er medunderskriver.

”Bibliotekerne spiller ofte en central rolle når det kommer til krig og konflikt i verden. De kan nemlig sikre adgangen til reel information, da sandheden ofte er det første offer i en krig.

Med krigen i Ukraine er sandheden igen truet af Fake News . Derfor lyder der en opfordring fra den Ukrainske Biblioteksforening og alle biblioteksforeninger i Europa om at tage del i kampen for sandheden og mod den russiske invasion.

De danske biblioteker bakker op om en europæiske fælles erklæring.

Den Russiske Føderations barbariske angreb mod Ukraine er i strid med de grundlæggende principper for et bæredygtigt, demokratisk og retfærdigt samfund.

Som svar på appellen iværksat af den ukrainske biblioteksforening, opfordrer Danmarks Biblioteksforening, Forbundet Kultur og Information og Bibliotekschefforeningen sammen med de europæiske organisationer EBLIDA, NAPLE og Public Libraries 2030 biblioteker over hele Europa til at mobilisere til fordel for sand og reel information, for at bruge reel information som et våben i konflikten for at støtte demokrati og ytringsfrihed.

Biblioteker opfordres også til at støtte eventuelle ukrainske flygtninge i samarbejde med statslige og ikke-statslige organisationer. Vi bør være klar til at finde løsninger og være parate til at give ukrainere den nødvendige hjælp i situationen.”

Vigtig rolle for biblioteksansatte

Tine Segel, formand i Forbundet Kultur og Information, ser et stort behov for, at bibliotekernes medarbejdere påtager sig opgaven med at formidle troværdig information. Hun mener, at det er vigtigt, at de europæiske biblioteksorganisationer markerer sig med en tydelig støtte til Ukraine og ikke mindst står sammen om at modvirke misinformation på tværs af landegrænser.

- Der er et kæmpe behov for troværdig information omkring krigen i Ukraine, og ikke mindst for baggrunden for den tragiske invasion, som berører os alle dybt. Nyhedsmedierne opdaterer næsten minut for minut med nyheder om krigen og for at kunne forstå og fordøje alle de nyheder, har man brug for også at kunne finde informationer om baggrunden for krigen og de to landes historiske forhold. Den viden kan de biblioteksansatte formidle, og det er afgørende, at vi som fag bidrager til at modvirke misinformation på dette område.