Gå til sidens indhold
18. januar 2022 Af Sabrine Mønsted

Bedre leder af at læse skønlitteratur?

Ny bog afsøger, hvordan ledere bruger skønlitteratur. Et ledelsesværktøj kalder nogle det ligefrem.

Forsiden af Hvem er bange for Moby Dick, mørkeblå men titlen står med gul

Hvem er bange for Moby Dick? - om topchefer, der leder med skønlitteratur er en ny interviewbog med en række topledere, såsom EU-kommissær Margrethe Vestager, statsminister Mette Frederiksen og Politikens chefredaktør Christian Jensen.

Lektor og studieleder ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet Finn Wiedemann kalder i sin anmeldelse bogen for sympatisk. Bogens interviewpersoner peger på en række ledelsesværktøjer, som litteraturen giver dem – blot ved at læse. 

Skønlitterære bøger er de bedste ledelsesbøger, mener Margrethe Vestager, som aldrig har formået at læse en managementbog til ende. Skønlitteraturen rummer en anden erfaringsverden, og vi får et komplekst og nuanceret indblik i mennesker og kulturers erfaringsverden.

Kort sagt, vi træner vores empati.

»Med skønlitteratur kan man rejse ind bag øjnene på et andet menneske, eller man kan udvikle sin empatiske radius«, som Politikens chefredaktør Christian Jensen argumenterer for. Gennem litteraturen kan man få adgang til menneskers forskellige verden og opnå en dybere forståelse for og indsigt i andre menneskers følelser, oplevelser og erfaringer.

Statsminister Mette Frederiksen fremhæver for eksempel forfattere som Sofie Jama og Morten Pape, der giver et indblik i en social og kulturel parallelverden, de færreste af os har direkte adgang til.

I bogen fremhæves også, at man som leder kan udvikle sit sprog og ordforråd ved at læse skønlitteratur og styrker sin evne til perspektivskift og at øve sig i at se en sag fra forskellige synsvinkler.

»I bogen antydes det, at vi har med en ny ledertrend at gøre. Ironman og maratonløb udgør ikke længere de primære aktiviteter, som topledere begiver sig af med. I stedet er det nu den mere langsomme læsning af skønlitteratur, der prioriteres. Det er altid svært at vurdere, hvornår en trend skifter, og om lederudvikling nu er blevet blød i stedet for hård«, skriver Finn Wiedemann i sin anmeldelse.

Med skønlitteratur kan man rejse ind bag øjnene på et andet menneske, eller man kan udvikle sin empatiske radius.
Politikens chefredaktør Christian Jensen