Gå til sidens indhold
28. januar 2022 Af Anette Lerche

28. januar er officiel databeskyttelsesdag

Databeskyttelse er for vigtigt til kun at blive husket en enkelt dag om året. Men den 28. januar er international databeskyttelsesdag og derfor en fin anledning til at understrege, hvor vigtigt det er, at vi beskytter vor egne og andres personlige oplysninger.

Mange danskere mangler kompetencer, der gør dem i stand til at værne om egen data. Arkivfoto

Databeskyttelsesdagen blev stiftet i Danmark i 2011 og er tilknyttet Europarådets internationale databeskyttelsesdag Data Protection Day. Formålet er at skabe øget opmærksomhed om beskyttelse af persondata og privatliv.

Og mere end ti år efter er dagsordenen kun blevet endnu vigtigere. For selvom Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, sakker dele af befolkningen stadig bagud på digitale kompetencer, viser undersøgelsen fra 2021 Danskernes Digitale Liv, der også spørger ind til danskernes holdning til den teknologiske udvikling.

Undersøgelsen opdeler vores digitale kompetencer i to:

  1. Digitale brugskompetencer, der handler om den enkeltes evne til at gøre brug af teknologier og devices i hverdagen, interagere med myndigheder digitalt og benytte digitale tjenester.
    78 procent af danskerne har høje brugskompetencer og kan uden besvær bruge internettet til at finde informationer. Men det er alligevel næsten hver fjerde (23 procent), der vurderer, at de har lave eller kun middel digitale brugskompetencer.
  1. Digitale udviklingskompetencer handler om en mere refleksiv tilgang til teknologien, hvor man kan beskytte sig selv online og værne om sine digitale data. Det kan også være evnen til kompleks anvendelse af teknologi, for eksempel programmering.
    Her vurderer næsten hver tredje dansker (29 procent), at de har et lavt niveau af digitale udviklingskompetencer. Halvdelen af danskerne (55 procent) vurderer dog, at de har et middel niveau, mens kun 16 procent mener, at de har et højt niveau af digitale udviklingskompetencer.

Læs mere om undersøgelsen her 

KI’ere arbejder med dataetik

Perspektiv skrev også tema om medlemmernes arbejde med dataetik i nummer 1, 2022. For blandt forbundets medlemmer er der et stort fokus på at sikre en bedre beskyttelse af data og privatliv, og flere arbejder med den dagsorden. Blandt andet Stine Randklev Nissen, der arbejder som lead auditor hos D-mærket, en nyoprettet mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse i virksomheder. 

For Stine Randklev Nissen handler dataetik især om at veje ting op mod hinanden.
- Når virksomheder agerer digitalt, er det ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt de må, men også, om de bør, og D-mærket er en opfordring til at tage sådanne samtaler og træffe valg, der ikke er fordefineret. Det kan godt være, at noget er teknisk muligt, men overtræder man dermed en grænse i forhold til kundens grundlæggende rettigheder?
Det gælder for eksempel indsamling og behandling af data.
- Virksomheder indsamler enorme mængder data, men det skal man ikke kun gøre, fordi det er muligt. Virksomheden bør spørge sig selv, hvad det specifikke formål er, og om data vil blive håndteret ansvarligt og sikkert. Hvor længe bliver de gemt, og bliver de delt med andre, måske endda solgt til en tredjepart?

Læs hele Perspektivs tema om dataetik her