”Hvor er det dog skønt at se så mange bøger igen. Det er så håbefuldt.” Glade biblioteksbrugere kunne den 21. april igen besøge deres fysiske bibliotek. Flere satte ord på deres begejstring, da Perspektiv fulgte Hillerød Bibliotekernes genåbning.
To medarbejdere bag visir stod klar til at tage imod brugerne, da Hillerød Bibliotekerne genåbnede den 21. april, og da biblioteket åbnede klokken 10.00 stod lidt mere end en håndfuld borgere i kø for at komme ind.
- Det fungerer fint med at bede om at se coronapas, men det er tydeligt, at det er svært for nogle at finde det frem. Vi har måttet afvise flere her til morgen, for eksempel en enkelt ældre herre, som sandsynligvis var vaccineret, men ikke kunne få sit cpr.nummer og login til at virke på sin telefon, og desuden en anden af vores stamkunder - en ældre herre - der før corona kom hos os hver dag, og som havde glædet sig til at vende tilbage. Ham måtte vi afvise, fordi han ikke havde coronapas eller en negativ test. Det er ærgerligt, siger Alice Kvindebjerg, der er leder af team Unge og Voksne på Hillerød Bibliotekerne.
Andre faste brugere havde som Lis på 81 år planlagt sit biblioteksbesøg, så hun kunne fremvise en frisk coronatest.
- Jeg skal ind og bladre i magasinerne og se på bøgerne. Jeg har også savnet det sociale ved at komme på biblioteket, hvor man altid møder nogen. Før corona kom jeg her et par gange om ugen, og det har jeg savnet meget. Men jeg må også være ærlig og indrømme, at man mister lidt gnisten, når man skal lade sig teste og planlægge alting, siger hun.
Forud for genåbningen talte Perspektiv med flere bibliotekschefer om, hvordan de planlagde genåbningen. (se nyheden her) Deres forventning var, at det ville være muligt at fortsætte med click and collect uden fremvisning af coronpas, men i de retningslinjer, der blev offentliggjort den 20. april, er det understreget, at der skal vises coronapas eller en negativ test, før man overhovedet kan få adgang til biblioteksrummet. Alligevel er det en glad bibliotekschef i Hillerød Bibliotekerne, Stine Holmstrøm Have, der ser de første brugere blive lukket ind på biblioteket.
- Vi har virkelig glædet os til at genåbne, og hos os har vi afsat personale til at stå ved indgangen. Vi kalder dem ”coronaværter”. Jeg kan se fra de første besøgende, at det at skulle vise coronapas er noget, som vores brugere skal vænne sig til, og jeg vil tro, at det kommer til at tage et par uger, før det bliver rutine for brugerne. Det er dog meget tydeligt, at hele denne her situation, hvor vi skal se ID og coronapas, står i kæmpe kontrast til hele folkebibliotekets demokratiske ånd og grundværdi om fri og lige adgang. Det er meget specielt, at borgerne ikke bare kan gå frit ind på biblioteket, og jeg håber, at vi meget hurtigt kommer tilbage til en situation, hvor vi igen kan sikre fri og lige adgang for alle uden ID og coronapas.
Ikke alle brugere kendte de nye krav om coronapas for at kunne få adgang til biblioteket. En ung mand – uden coronapas eller negativ test – havde desperat brug for at komme ind på biblioteket for at printe dokumenter, som han skulle bruge til en jobsamtale samme eftermiddag. Men dialogen mellem medarbejdere og brugere var god. En kvindelig studerende ville gerne på biblioteket for at arbejde i fred og ro. Hun havde været smittet med corona i december.
I første omgang var personalet ærgerlig over at måtte sende hende væk, men den studerende vendte selv tilbage kort tid efter og gjorde opmærksom på, at Sundhedsstyrelsen netop har udvidet perioden, hvor man betragtes som værende immun, til 180 dage, og snart kunne hun sætte sig i biblioteket, slå bøgerne op og fordybe sig.
Om formiddagen den 21. april var genåbningen især en glæde for de ældre medborgere. Men Peter på 74 år var også glad for, at han nu igen kunne komme på børnebiblioteket og hente bøger til sine børnebørn.
- Jeg har virkelig savnet biblioteket. Jeg plejede at komme her to gange om ugen. Jeg har brugt det digitale tilbud under corona, og det har virket fantastisk. Men det er godt at kunne komme ind på biblioteket igen.