Gå til sidens indhold
15. december 2021 Af Anette Lerche

Svensk anbefaling: Brug alternativer til amerikanske tjenester

Det kan være problematisk at bruge amerikanske cloud-løsninger, skriver den svenske regering i en ny rapport, der peger på alternative løsninger.

Ikke alle har let ved at begå sig digitalt.
Den offentlige sektor bør gå forrest og bruge alternative til amerikanske tjenester, konkluderes det i ny svensk rapport.

Det er en god idé at bruge alternativer til digitale samarbejdsplatforme til organisationer i den svenske offentlige sektor, lyder det i en svenske regeringsrapport fra Esam – der er en sammenslutning af 35 svenske myndigheder. Rapporten peger på det positive i at bruge gennemprøvede og lovlige alternativer til amerikanske cloud-løsninger.

Ifølge rapporten bør offentlige organisationer ikke bevæge sig ud i juridiske gråzoner, som de gør i dag med amerikanske tjenester, og hvor det er den offentlige sektor, der skal tilpasse sig de eksisterende løsninger. De bør bruge alternativer, står der i rapporten, hvor det også bliver understreget, at den offentlige sektor bør gå forrest med et godt eksempel.

Rapporten er udarbejdet, fordi svenskerne ikke mener, at man kan vente flere år på en løsning fra de amerikanske tjenester, efter at en afgørelse fra EU-domstolen har vurderet, at data om europæere ikke må lagres hos tjenester med juridisk hovedsæde i USA.

“Vi har samfundsmæssigt vigtige opgaver at løse og kan ikke længere vente på, at en løsning kommer af sig selv. En løsning, der også risikerer at blive afvist ved domstolene efter flere års forhandlinger om databeskyttelse,” lyder det i rapporten.

Med andre ord ønsker svenskerne løsninger med indbygget databeskyttelse, sikkerhed, lovlighed og et holistisk syn på, hvordan offentlige oplysninger og personoplysninger bør forvaltes.

 

Hvilke alternativer er der?

Den danske tænketank DataEthics.eu har gennemgået de tjenester, som regeringsrapporten både anbefaler og fraråder. Se tjenesterne her.