Onsdag den 21. april genåbner bibliotekerne. Perspektiv har talt med to bibliotekschefer om, hvordan de griber planlægningen frem til genåbningen an.
Stine Holmstrøm Have, bibliotekschef, Hillerød Bibliotekerne: - I Hillerød har vores primære fokus været overhovedet at have et bibliotek at genåbne, fordi vi har haft en stor vandskade mellem jul og nytår, men vi er netop blevet klar og har desuden lavet en ny indretning, som vi glæder os til at vise frem til borgerne, når vi åbner – forventeligt den 21. marts.
- Og i øvrigt går forberedelserne med genåbning slag i slag. Vi arbejder efter at måtte genåbne på en måde, der svarer til det niveau, vi lukkede ned fra i december. Men vi afventer jo restriktionerne og det sektorpartnerskabsmøde, der er i Kulturministeriet den 16. april, så vi får først endelig besked herefter, men vi har jo efterhånden arbejdet med forskellige scenarier af restriktioner, så det tager vi ret stille og roligt, og så glæder vi os i øvrigt helt vildt til at genåbne.
- Vores forventning er, at der bliver tale om en genåbning, hvor borgerne må tage ophold, fordi vi tager coronapas i brug. Derfor indstiller vi os på at skulle tjekke pas, når folk kommer, og vores udgangspunkt er, at det bliver en lejlighed til at få hilst ordentligt på vores brugere. Det er jo foregået ret uproblematisk at skulle vise coronapas i de dele af erhvervslivet, der allerede er genåbnet, så det håber vi også, at det bliver for os.
- Men vi er naturligvis opmærksom på de brugergrupper, der kan få svært ved at efterleve kravet, og her kan der være brug for en løsning, hvor man kan hente reserverede materialer uden brug af coronapas. Det vil jo også minde om den nuværende situation hos os i dag, hvor borgerne kan reservere materialer og hente dem i vores forhal, hvor de også kan aflevere materialer.
Benthe Hansen, bibliotekschef, Hjørring Bibliotekerne: - Jeg synes, det er svært at planlægge genåbningen denne gang, hvor det er blevet meldt ud, at der skal bruges coronapas i forbindelse med biblioteksbesøg. Det gør, at man bliver i tvivl om, hvor meget eller hvor lidt vi reelt må åbne. Derfor har jeg besluttet og fået godkendt i forvaltningen, at vi fortsætter med takeaway-ordningen, så man kan hente bestilte materialer uden at vise coronapas. Når man har kunnet gøre det hele tiden, og det har været forsvarligt, så vil det være mærkeligt, hvis vi ikke kan fortsætte med det. Og jeg ved, at det har Danmarks Biblioteksforening også gjort opmærksom på overfor Kulturministeriet, fordi det at hente en bog jo meget svarer til detailhandlen, hvor man kan handle helt almindeligt uden pas.
- Men som sagt er vi i tvivl om, hvor meget der åbnes op. Må man gå rundt mellem reolerne, men ikke tage ophold? Eller må man tage ophold, bruge selvbetjeningsautomater og computere, fordi man har vist coronapas? Den usikkerhed om vilkårene gør det svært at planlægge genåbningen, og ikke mindst hvor meget personale der skal bruges.
- Mit håb for genåbningen er, at borgerne får lov til at tage ophold i biblioteksrummet. Hos os vil det helt konkret betyde, at borgerne skal bede om adgang og vise coronapas ved skranken for at komme ind i biblioteksrummet, for den model vil vi også kunne håndtere i filialerne, selvom der kun er én på vagt. Hvis det bliver under de vilkår, vil vi bestemt glæde os til at genåbne, for vi længes jo efter normaltilstande, og til at kunne byde borgerne velkommen tilbage.