Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
20. august 2021 Af Sabrine Mønsted

”Så godt, I blander jer i debatten”

Samme dag som debatten om, at en folkeskole i Vejle forbød eleverne at gå med såkaldt crop-tops, lavede Vejle Bibliotek en hel reol kun med bøger med bare maver på forsiden, under overskriften "Det er bare maver".  Aktuelle debatter skal gribes, siger leder af afdelingen Publikum og Rum, Morten Rønnelund.

Foto: Vejle Biblioteks opslag på Instagram. I skrivende stund har opslaget 1393 likes og 73 kommentarer.

»Mavedans«, »Gravid«, »Mænd og muskler« – tre af de mange bøger med maver på forsiden, der kom op på reolen på Vejle Bibliotek den 18. august, den dag, medierne kogte med argumenter for og imod bare maver i skoletiden.

- Biblioteket skal gribe aktuelle debatter og i særklasse en debat som den her, hvor de unge, som vi kan have svært ved at nå, også er på banen, siger leder af afdelingen Publikum og Rum, Morten Rønnelund. Han mener, at biblioteket generelt skal gribe flere aktuelle debatter, spejle samtiden og byde ind med det, biblioteket kan.

- Idéen lå lige til højrebenet og krævede bare lidt brainstorm og pingpong kollegerne imellem, siger han.

Og reaktionerne har været overvejende positive – også på de sociale medier.

På Instagram lyder en kommentar: »Ej, hvor fedt!!! Så godt, I blander jer i debatten!!« En anden skriver: »Se lige her, hvad biblioteker også kan«.  

- Der er dog nogle, der har opfattet det som en støtte til den ene part i debatten og tror, at vi er for bare maver i skolerne. Men vores udstilling skal ikke ses som et partsindlæg for den ene eller anden siden i debatten. Det er derimod et bidrag, der er med til at vise tvetydigheden i debatten, fordi bare maver er mange ting og kan indgå i mange kontekster, såsom en gravid mave, træningsbøger om mavemuskler og så videre. Derfor har vi også givet reolen overskriften: »Det er bare maver«, fordi det kan læses på flere måder, siger Morten Rønnelund.