Urafstemning

Valg til Forbundet Kultur og Informations hovedbestyrelse

Gå til sidens indhold
03. november 2021 Af Sabrine Mønsted

Pris for Nordjyllands første regnbuebogcafé

Bibliotekar Kristine Sofie Højen og produkt- og designingeniør Emma Petersen har vundet Danish Rainbow Awards 2021 for at have skabt den første regnbue-boghandel og bogcafé i region Nordjylland: Buens bogcafé.

Tirsdag den 2. november vandt de to iværksætterkvinder en Danish Rainbow Award for Aalborgs nye og eneste LGBT-boghandel og -café. Foto Privat

»I har skabt noget et sted, hvor der ikke var noget for LGBT-personer før«, lød det i begrundelsen for prisen til de to iværksætterkvinder, der har sat alt på et bræt, investeret deres sparepenge og sagt deres job op for at skabe den boghandel og bogcafé, Aalborg mangler.

De vandt blandt tre nominerede, der også talte Homo Wear, en skandinavisk webshop, og LEGO, der har produceret et »pride«-legosæt og desuden arbejder med diversitet i sin personalepolitik.

De to kvinder var sammen med de øvrige nominerede inviteret ind til TV2 Zulu for at deltage i showet, men vidste ikke, de vandt, før kuverten med vindernavnet blev sprættet op. 

- Jeg havde taget mine malerplettede, komfortable sko på, for når vi var oppe imod LEGO, så tænkte jeg ikke, at vi kunne vinde. Men pludselig stod vi på scenen og fik et kram af Lina Rafn, siger en meget glad Kristine Sofie Højen dagen efter prisoverrækkelsen.

- Jeg kan slet ikke huske, hvad jeg fik sagt i takketalen andet end »tusind tak« og »litteratur ændrer verden«, griner hun.

Der manglede et sted, hvor LGBT-personer kunne komme, i Region Nordjylland. For det er måske nemmere for et 14-årigt par af samme køn at holde i hånden hos os end på Espresso House i gågaden.

600 titler allerede

Deres idé til en boghandel og -café med fokus på LGBT-litteratur og -formidling opstod i Kristine Sofie Højen, da hun som folkebibliotekar havde svært ved at finde litteratur for, om og af LGBT-personer.

- Jeg tænkte, at så måtte andre virkelig have svært ved det, og at der var brug for et samlet sted til den litteratur. I 2019 skete der så en litterær udvikling i forlagsmiljøet, hvor branchen blev mere åben for den litteratur, hvilket betød, at langt flere titler blev udgivet. Derudover havde Emma og jeg længe talt om, at der manglede et sted, hvor LGBT-personer kunne komme, i Region Nordjylland. For det er måske nemmere for et 14-årigt par af samme køn at holde i hånden hos os end på Espresso House i gågaden, siger Kristine Sofie Højen, der også har siddet i hovedbestyrelsen for Forbundet Kultur og Information i to perioder, den ene som studenterobservatør, og stiller op igen i år.

Litteraturen i den 140 kvadratmeter store bogcafé, der åbner den 1. december, er alt fra pegebøger til digtsamlinger og tæller p.t. 600 titler inden for tre pejlemærker:

- Det kan være åbenlyse LGBT-historier, som »Anne springer ud som lesbisk«, eller en thriller, hvor skurken er biseksuel. Det kan være værker skrevet af queer-personer, eller værker skrevet af afdøde forfattere, som har haft en kulturmæssig indflydelse på den LGBT-historiske udvikling, såsom Herman Bang, Oscar Wilde eller Virginia Wolf.   

Buens bogcafé, Maren Turis Gade 12, Aalborg. Åbningstider: tirsdag til lørdag cirka 10-18.

Danish Rainbow Awards uddeles en gang om året af foreningen Rainbow Business Denmark i samarbejde med TV2 Zulu, der sender showet den 20. november.