Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
22. september 2021 Af Anette Lerche

Orlaprisen er for vigtig til at lade den løbe ud i sandet

Børnenes egen bogpris Orlaprisen blev ikke uddelt i 2020, da DR meddelte, at de ikke længere ønskede at stå for prisen. Nu overtager Aarhus Bibliotekerne projektledelsen.

Orlaprisen er børnenes pris. Det handler om børns involvering i litteraturen, og at det sker i børnehøjde, siger chef for Aarhus Bibliotekerne Marie Østergård. Arkivfoto Jakob Boserup

- Orlaprisen er en alt for vigtig pris til, at vi skal acceptere, at den løbet ud i sandet, siger chef for Aarhus Bibliotekerne Marie Østergård. Derfor har Aarhus Bibliotekerne nu overtaget projektledelsen af Orlaprisen efter, at DR i 2020 meddelte, at man ikke ønskede at stå for prisen længere.

- Orlaprisen er børnenes egen bogpris, og derfor er den så vigtig for os. Det handler om børns involvering i litteraturen, og at det sker i børnehøjde. Den tanke ligger allerede i prisen, men det vil vi gerne skrue endnu mere op for, siger Marie Østergård.

I forvejen står bibliotekerne i Aarhus for børnelitteraturfestivalen Albus Festival, hvor Oralprisen fortsat skal uddeles. Aarhus har et stærkt fokus på børns læselyst og børns involvering og egenproduktion – det er dette fokus på involvering Aarhus Bibliotekerne gerne vil sætte endnu mere i spil i Orlaprisen, siger Marie Østergård.

- Men det er vigtigt at understrege, at det ikke skal være en Aarhuspris. Jeg ser store muligheder i bibliotekernes stærke digitale samarbejde, og Orlaprisen vil fortsat være en national pris, hvor børnene bestemmer. Men ved at et bibliotek overtager projektledelsen, får vi muligheden for at give prisen et endnu stærkere digitalt liv på bibliotekernes platforme til børn – både eReolenGo og det nye børnesite, der er på vej. Her kan vi formidle konkurrencer og adgang til litteratur i stedet for, at omtalen af Orlaprisen – som tidligere – meget er foregået på eksempelvis YouTube og Instagram.

Her i 2021 er der ikke god tid til at planlægge omkring uddelingen af Orlaprisen, der skal uddeles den 25. november. Men aktiviteterne omkring prisen skal udbygges fra 2022, understreger Marie Østergård.

Slots- og Kulturstyrelsen siger om valget af Aarhus Bibliotekerne som projektleder:
”For Slots- og Kulturstyrelsen har det været afgørende, at prisen kunne fortsætte hos en aktør af en vis størrelse med erfaringer fra landsdækkende kampagner. Koblingen til Albus Festival og samarbejdet med eReolenGO ses som en stor fordel, og det samme gør tankerne om i højere grad at involvere børnene og hylde de nominerede forfattere og illustratorer.”

Se mere om Albus Festivalen her