Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
04. oktober 2021 Af Anette Lerche

Ny bog om datakontrol

Hvordan får du kontrol over dit data? Og hvordan når vi frem til et datademokrati, hvor hverken staten eller virksomhederne kontrollerer vores data? Det ser en ny bog om datakontrol fra DataEthics på.

Person foran lysende skærm
Foto Unsplash

I dag findes der to samfundsmodeller, når det gælder kontrollen (eller manglen på egen kontrol) over vores data. Den ene model er datadiktaturet, hvor det er staten, der ejer og kontrollerer og bruger dine data. Den anden model er det kapitalistiske overvågningssamfund, hvor private virksomheder kontrollerer vores personlige data. Det betyder, at virksomheder med datamonopoler, som Google, Facebook og Amazon, ved mere om os, end nogen andre, og tjener penge på vores data.

I bogen Et datademokrati har individuel datakontrol peger Datathics på en tredje vej. Et datademokrati, hvor vi har rettighederne til og kontrollen over vores eget data. Første skridt på vejen mod det samfund er GDPR, som allerede er vedtaget i EU, men vi er langt fra i mål, konkluderer Dataethics.

Der er brug for en ny digital infrastruktur, nye standarder, styringsmodeller og meget mere.

Standarder og databanker

I bogen gennemgås en række standarder, der gør det muligt for os at beskytte, aktivere og dele vores data på en menneskelig og retfærdig måde.

Desuden gennemgås de såkaldte personlige databanker, der findes. De har til formål at hjælpe enkeltpersoner med at tage kontrol over og drage fordel af deres eget data, og samtidig peger bogen også på de faldgruber, der kan være i forbindelse med de personlige databanker. Eksempelvis om data opbevares i Europa, så det følger europæisk lovgivning, og om databanken bygger på en forretningsmodel, hvor data sælges.

I bogen gennemgås også tjenester, der hjælper dig med at få indsigt i dine data og aktivere dem for at gøre dig selv stærkere. Her gennemgås tjenester, der eksempelvis kan hjælpe dig med at regne ud, hvor meget CO2, din livsstil koster, en anden tjeneste hjælper dig med at få overblik over, hvordan din fremtoning registreres på sociale medier, og en tredje hjælper dig med personaliserede sundhedsprogrammer, hvis du er overvægtig.

Bogen peger på, at ansvaret i et datademokrati er delt. Som borger har du ansvar for at lære at beskytte dit eget data og stille krav til virksomheder og stat. Som virksomheder bør man skabe tillid ved at træffe dataetiske valg og give kunderne kontrol over egne data, og staten bør eksempelvis fremme et spirende marked for dataetik og ikke mindst sikre, at vi har de nødvendige love.

 

Download bogen.