Gå til sidens indhold
06. maj 2021 Af Sabrine Mønsted

”Mette Frederiksens lejesvende”

Bibliotekarer oplever grænseoverskridende og grov adfærd i forbindelse med genåbningens krav om at vise coronapas. Et par steder har man måttet sætte vagter ved døren.

Foto Jakob Boserup

Generelt er bibliotekernes genåbning gået fint, lyder det fra en række tillidsrepræsentanter, som Forbundet har været i kontakt med. Flere steder har medarbejderne dog været udsat for særdeles ubehagelige episoder med vrede borgere i forbindelse med krav om visning af coronapas, fortæller specialkonsulent i Forbundet Kultur og Information Lone Rosendal.

Forbundet har ikke været i kontakt med alle landets tillidsrepræsentanter, men fået en situationsrapport fra et mindre antal.

- De værste eksempler er medarbejdere, der er blevet overfuset og kaldt ord som »nazisvin«, »Mette Frederiksens lejesvende« eller »røvhul«. Det fyldte naturligvis rigtig meget hos de berørte og har flere steder resulteret i vagter ved døren, siger Lone Rosendal.

Hun fik indtryk af, at ledelsen bakker medarbejderne op i de svære situationer

- Og håbet derude er, at i takt med at folk vænner sig til at vise coronapas mange forskellige steder, så smitter det af på velviljen til at vise det på biblioteket, siger Lone Rosendal, der også bragte en appel med tilbage fra tillidsrepræsentanterne – at når udfasning af coronapas påbegyndes, må man ikke glemme bibliotekerne.

Forskel på små store biblioteker

Biblioteksmedarbejderne oplever dog også masser af taknemmelige og glade borgere i genåbningen, selv om der kan spores en forskel på de små og store biblioteker.

- På de små filialer oplevede medarbejderne stor taknemmelighed, mens de større steder, hvor man måske ikke har helt samme personlige relationer, oplevede, at tonen var blevet lidt hårdere efter corona, fordi folk er trætte af hele situationen, fortæller Lone Rosendal og tilføjer, at opstarten har været travl.  

- Medarbejderne oplever at have masser af opgaver, så det er ikke en blød start. For selvom der generelt er færre borgere på biblioteket p.t., så er der meget at lave i forhold til materialehåndtering, hvor alle udlånte materialer afleveres, og hvor man samtidig skal afsætte ekstra bemanding til at håndtere coronpas og de ekstra opgaver, det medfører.