Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
16. august 2021 Af Sabrine Mønsted

Farvel til kulturminister Joy Mogensen

”Jeg tror på alt, hvad kulturen og fællesskabet kan gøre for mennesket”, skriver kulturminister Joy Mogensen i et opslag på Facebook, hvor hun beskriver, hvorfor hun forlader posten som kirke- og kulturminister og ikke genopstiller til Folketinget.

Joy Mogensen forlader posten som kirke- og kulturminister og genopstiller ikke til Folketinget. Foto Kristian Brasen

Det sidste halvandet år har der politisk ikke været plads til meget andet end corona og deraf ren overlevelse for kulturen. Så med kirke- og kulturminister Joy Mogensens egne ord, er hun »løbet tør for overskud«.

I sin tid som kulturminister har Joy Mogensen skullet dække et bredt område, og der er blevet hevet i hende fra mange sider samtidig med, at de fleste på kulturområdet har givet udtryk for at, de ikke har følt, at hun kiggede deres vej. I stedet blev Joy Mogensens ord vejet og ofte fundet for lette, som da hun kaldte det »upassende at tale kultur«, da covid-19 kom til Danmark i foråret 2020, da hun fik nævnt Absolute Music som sin favoritmusik, eller da hun sagde, at »der er lige så meget kultur i en håndboldhal som i et teater«. Sidstnævnte sætning affødte, at de radikale foreslog at lave et adskilt idræts- og kunstministerium.   

En analyse i Altinget vurderer da også, at værdipolitikken har fyldt mere end kulturpolitikken i Joy Mogensens tid som minister.

»Bøgerne gav mig eventyrlyst«

Joy Mogensen understreger i sit afskedsopslag, at hun er vokset op et sted, »hvor ikke mange af landets ledere kommer fra«, men at kulturen gav hende et skub og fællesskab.

»Bøgerne gav mig eventyrlyst. Musikskolen byggede mit mod op, og i spejderbevægelsen fik jeg for første gang ansvar for andre«, skriver hun.  

Joy Mogensen mener, at kulturpolitikken, fremfor at pege på, hvad der er bedst og finest, skal søge at løse reelle udfordringer: »At børn ikke kan komme til sport«, »at unge piger sidder mere end fire timer om dagen på sociale medier«, og »at den offentlige samtale bliver vredere«.

Joy Mogensens største bidrag som kulturminister mener hun selv, er det fokus, hun har sat på tech-giganternes indflydelse på demokrati, identitet og trivsel. »Det er vores generations frihedskamp at få reguleret den digitale verden«, skriver hun i opslaget.    

Ny kirke- og kulturmininister bliver Ane Halsboe-Jørgensen, der hidtil har været uddannelses- og forskningsminister.

Fakta

Joy Mogensen er 41 år, uddannet med en bachelor i kultur- og sprogmødestudier fra Roskilde Universitet og har blandt andet været borgmester i Roskilde Kommune 2011-2019 og kulturminister 2019-2021.