Gå til sidens indhold
14. december 2021 Af Anette Lerche

Emojis gør skolebiblioteket sjovere

Over 100 skoler har taget buggi.dk i brug til gruppen af 8 til 12-årige. På Buggi kan børnene markere med emojis, om de ønsker en bog, der er let eller svær, lang eller kort, og inden for hvilket emne. Værktøjet gør børnene mere selvhjulpne, vurderer PLC-koordinator Birgitte Reindel fra Helsingør Kommune.

Skærmprint af buggi.dk

Det er et år siden, at Helsingør Kommune tog buggi.dk i brug i kommunens folkeskoler.

- Da jeg startede med at præsentere det for klasserne, var de vildt begejstrede og syntes, det var sejt, blandt andet fordi Ultra Nyt havde bragt et indslag om Buggi, siger Birgitte Reindel.

Hendes oplevelse er, at børnene er glade for buggi.dk, fordi det gør det lettere selv at finde de bøger, de vil læse.

- Hvis en dreng kan lide fantasyromaner, klikker han på troldmandsemojien og markerer, om bogen skal være lang eller kort, let eller svær, og om der skal være mange eller få billeder i. Og så har jeg lært børnene, hvordan de selv bagefter finder bøgerne i vores opstilling. En af de gode ting ved Buggi er, at den kun viser de bøger, vi har på biblioteket, og den viser også, om bogen er en del af en serie.

På grund af corona har der været perioder, hvor børnene ikke kunne komme på skolebiblioteket, så i den periode har børnene primært læst digitale bøger. De fleste foretrækker dog at læse papirbøger, så da vi vendte tilbage, gjorde det en positiv forskel, at eleverne igen kunne bruge Buggi, er Birgitte Reindels fornemmelse.

- Jeg tror især, at det betyder noget for de drenge, der ikke er så vilde med at læse, at buggi.dk er sjovt at bruge, og at det er så visuelt. Om det så holder ved, er for tidligt at sige, siger hun.

Mere selvhjulpne

En anden fordel ved Buggi er, at det gør børnene mere selvhjulpne.

- Børnene kan se forsiderne og finde det, der virkelig appellerer til dem, i stedet for kun at blive præsenteret for de tre bøger, jeg normalt vil finde frem. Det er meget visuelt og inspirerer dem, siger Birgitte Reindel.

En anden fordel er, at børnene kan få hjælp fra Buggi, selvom de kommer i skolens PLC, når Birgitte Reindel ikke er der.

Lige nu er Buggi udviklet til børn i mellemtrinnet. Birgitte Reindel synes, det vil være en fordel, hvis der også kommer en Buggi for fagbøger og en Buggi til skolens ældste elever.

- Og så ville det være spændende, hvis man kunne udvikle Buggi, så børnene også kan have deres egne anmeldelser med. Det ville være rigtig fint i forhold til at arbejde med læselysten.

Buggi

Mere end 100 skoler tilbyder Buggi til deres elever på de pædagogiske læringscentre. I Buggi kan barnet ved hjælp af emojis og interaktive figurer navigere sig frem til bøger fra skolens PLC, som passer til smag og humør.

Se mere på buggi.dk

Buggi i tal

21 kommuner har Buggi, fordi de har Læsekompasabonnement

8 kommuner har købt Buggi stand-alone uden Læsekompas

100 skoler har købt abonnement

Desuden har Nota et abonnement.