Urafstemning

Valg til Forbundet Kultur og Informations hovedbestyrelse

Gå til sidens indhold
09. november 2021 Af Sabrine Mønsted

Danskernes læsevaner er blevet mere digitale

Nedlukninger af biblioteker og boghandlere har sat tydelige spor på litteraturområdet, viser årsrapporten fra Bogpanelet for 2021. Den gennemgår alt fra forlagenes omsætning til danskernes bibliotekslån og læsevaner.

Forside af Bogpanelets årsrapport 2021
Skærmprint af forsiden af Bogpanelets årsrapport 2021

Den mest markante udvikling i årets tal er i udlån af netlydbøger og e-bøger. Særligt netlydbogen oplever endnu et år med store stigninger i antallet af biblioteksudlån og udgør også en større andel af forlagenes omsætning.

De nye tal viser generel stabilitet i bogbranchen, hvor forlagenes omsætning er svagt stigende, selvom antallet af forlag er faldet med fem. Tallene vidner om, at Danmark har en stærk digital infrastruktur både på bogmarkedet og i bibliotekerne, som sikrer, at danskerne kan få adgang til litteratur. Desuden viser tallene, at danskerne overordnet set hverken læser mere eller mindre.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen glæder sig over, at så mange danskere har fundet vej til bøgerne under nedlukningerne, og at de digitale muligheder for at købe, låne og læse bøger har muliggjort det. Og så understreger hun i pressemeddelelsen vigtigheden af bøger og af, at læselyst etableres så tidligt som muligt.

»Bøger er vigtige brikker i vores demokratiske samtale, men nok så vigtigt kan de give et kærkomment afbræk fra de sociale medier og skærme, der konstant suger vores opmærksomhed og fokus. Derfor er det også afgørende, at vi så tidligt som muligt får vist vores børn værdien af læsning, så læselysten bliver etableret for resten af livet«, siger kulturministeren.

Formand for Bogpanelet, professor ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai påpeger, at nem adgang til bøger er vigtigt, og hun er ligeledes opmærksom på børns læselyst.

»Det er vigtigt, at alle danskere har gode muligheder for adgang til fysiske bøger i hverdagen. Og børns læselyst skal fremmes, ikke gennem påbud og firkantede læseanbefalinger, men gennem initiativer, der inddrager børns ønsker og behov«, siger hun.

Hovedpointer

  • Antallet af skønlitterære titler på dansk steg igen i år. Antallet af oversatte skønlitterære titler er faldet.
  • Skønlitteratur er den første genre, hvor onlinesalget nu står for den største andel af omsætningen (32,7 %).
  • 22,6 % af den voksne del af befolkningen abonnerer på en streamingtjeneste med e-bøger eller netlydbøger (stigning på 5,2 procent fra 2020).
  • Der er sket et stort fald i antallet af folkebibliotekernes udlån af fysiske bøger (6,2 mio. færre udlån sammenlignet med 2019).
  • Siden 2014 er bibliotekernes materialeudgifter til indkøb af bøger faldet med cirka 37 mio. kroner.
  • Befolkningens læsevaner er fortsat meget stabile, både samlet set, og når man ser på køn og aldersgrupper.

Dyk selv ned i Bogpanelets årsrapport, Bogen og litteraturens vilkår 2021

Fakta om bogpanelet

Kulturministeriets Bogpanel blev etableret i 2014 for at følge udviklingen på det danske bogmarked og består af i alt seks forskere.