Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
10. februar 2021 Af Sabrine Mønsted

Bibliotekarer hjælper med smitteopsporing

27 kommuner har lavet en aftale om lokal smitteopsporing med Styrelsen for Patientsikkerhed. Brøndby er en af dem, og her er tre bibliotekarer og to HK’ere i gang ved telefonen.

Opgaven med lokal smitteopsporing foregår på frivillig basis, og i Brøndby har man hver en telefonvagt 1-2 dage om ugen, fortæller bibliotekar Lone Bau Jørgensen. Foto Unsplash/Berkeley Communications

Hvis sundhedsmyndighederne ikke kan komme i kontakt med borgere, der er testet positiv for corona inden for 24 timer, kan kommunerne overtage opgaven med at forsøge at få fat i borgerne.

Brøndby er en af de kommuner, der frivilligt har taget opgaven på sig, med stor succes.

»Vi oplever, at borgerne er meget glade for at blive kontaktet af kommunen, og jeg synes bestemt, at vi skal tage alle midler i brug for at holde smittetallene nede«, siger borgmester Kent Max Magelund (S) i en nyhed på www.danskekommuner.dk.

Den lokale smitteopsporing består af fem hjemsendte biblioteksmedarbejdere, tre bibliotekarer og to HK’ere, samt to medarbejdere fra social- og sundhedsforvaltningen, der er tovholdere på projektet.

- Vi har hver en telefonvagt en til to dage om ugen og samarbejder med to kolleger fra social- og sundhedsforvaltningen, hvilket fungerer rigtig godt, siger bibliotekar Lone Bau Jørgensen og tilføjer:

- Opgaven er på frivillig basis, og vi oplever, at det giver god mening under de givne omstændigheder at udfylde den her funktion, som kan foregå hjemmefra, særligt da vi ikke har åbnet op for afhentning af materialer endnu, siger hun.

Rent praktisk modtager kommunen hver dag en liste over de smittede borgere fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Vi skal bruge alle midler for at sikre, at vi får fat i alle smittede. I Brøndby Strand bor der ofte mange sammen i lejlighederne, og samtidig kan der være sociale, kulturelle og sproglige forskelle, som gør det svært at forstå de mange regler«, siger borgmester Kent Max Magelund.

Det er frivilligt for kommunerne at deltage, men Styrelsen for Patientsikkerhed forventer, at flere kommuner løbende vil tilmelde sig ordningen med lokalt at kontakte smittede borgere.