Gå til sidens indhold
15. november 2021 Af Sabrine Mønsted

AC ikke inviteret til trepartsforhandlinger om coronapas

Kritik af, at regeringen igen udelukker AC, der repræsenterer 450.000 akademikere, når der skal forhandles vilkår på arbejdsmarked.

Foto Unsplash

Da regeringen den 12. november tog hul på trepartsforhandlinger med Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation om muligheden for, at arbejdsgiverne kan kræve at se coronapas fra medarbejderne, var Akademikerne, hovedorganisation for cirka 450.000 medlemmer med en videregående uddannelse, ikke inviteret med.

»Det er uforståeligt, at regeringen ignorerer, at der findes medarbejdere med lang videregående uddannelse i sundhedssektoren, i eksporterhvervene, i uddannelsessektoren eller i de liberale erhverv. Det burde være i alle parters interesse, at man arbejder sammen om et sikkert og trygt arbejdsmiljø. Ved at insistere på kun at tale med repræsentanter for visse lønmodtagergrupper, insisterer regeringen igen på kun at lave løsninger for noget af arbejdsmarkedet i stedet for at sikre tværgående sammenhæng i reglerne«, siger formand for Akademikerne Lars Qvistgaard.

Det er ikke første gang, at Akademikerne ikke er inviteret med til væsentlige forhandlinger.

I foråret 2021 problematiserede Akademikerne, at regeringen i 20 ud af 27 tilfælde har valgt ikke at inkludere de højtuddannedes hovedorganisation, men kun at invitere Fagbevægelsens Hovedorganisation, når problemstillingerne på arbejdsmarkedet skal diskuteres. Der er 2,8 mio. lønmodtagere i Danmark, hvor Fagbevægelsens Hovedorganisation repræsentere cirka 1,3 mio. lønmodtagere.

»Det er indlysende, at det svækker tilliden til regeringen, når de forhandler om helt nye rammer for, hvad arbejdsgiver skal have adgang til af helbredsoplysninger, uden at inddrage alle organisationer, der repræsenterer lønmodtagerne«, siger Lars Qvistgaard.