En gruppe utilpassede unge på Birkerød Bibliotek er blevet en brik i et nationalt politisk spil. Det er, ifølge bibliotekschef Maria Nielsen Westbrook, kommet ud af proportioner.
Men problemets omfang i Birkerød er kommet ud af proportioner i den politiske debat og i medierne, mener bibliotekschef Maria Nielsen Westbrook.
- Udfordringerne med de unge er her, men slet ikke i det omfang. Og vi har længe været i gang med løsninger i tæt samarbejde med kommunens SSP, politi og et gadeteam. Initiativer, der ser ud til at virke, blandt andet med tiltag i de boligområder, hvor de unge bor. Og der er altså ikke tale om vold og trusler fra de unge, men meget dårlig opførsel, for eksempel grimt sprog, siger bibliotekschefen, der ser flere forklaringer på uroen og på, at det netop er den her sag, der er landet på justitsministerens bord.
Reelt er det en gruppe 13-15-årige drenge, der keder sig og derfor hænger ud på biblioteket. De er rigtig irriterende, men ikke voldelige, men Rudersdal er en kommune, hvor borgerne ikke er vant til de her problematikker, som man for eksempel er i andre biblioteker, så der bliver reageret hurtigere fra borgernes side. Og et overfald på en ældre borger tilbage i 2018, som blev politianmeldt dengang, spøger stadig.
Desuden er der en parkeringskælder under biblioteket, hvor en gruppe af langt ældre unge sælger hash, og mange har nok svært ved at adskille de to grupper, siger Maria Nielsen Westbrook.
Siden 2018 har biblioteket selv kunnet styre den selvbetjente åbningstid.
- Vi er blevet taget alvorligt både af ungechefen i kommunen og af de politiske udvalg med en anerkendelse af, at de utilpassede unge ikke skal være bibliotekets problem, samtidig ønsker vi jo at være et sted for alle og give plads, men selvfølgelig kun, hvis man kan opføre sig ordentligt. Det skal også være en løbende dialog også med medarbejderne, for det kan være hårdt at skulle håndtere unge, der eksempelvis taler rigtigt grimt, så vi arbejder med, hvordan vi skal håndtere tingene.
Uroen på Birkerød Biblioteket har ramt spalterne i medier som BT, Ekstra Bladet, Berlingske Tidende og lokale medier som Frederiksborg Amtsavis og Sjællandske Medier.
Og det har været en blandet fornøjelse at være en del af mediemøllen, siger Maria Nielsen Westbrook.
- Jeg synes, det har været et uheldigt forløb, hvor flere medier har overgjort den negative vinkel og ikke medtaget den udvikling, vi er i gang med. Det er en balance at kunne tale åbent om udfordringer uden, at de skal overdrives eller straks gøres til et etnisk spørgsmål, siger hun og understreger, at det vigtigste er, at kommunen tager problemerne alvorligt og er gået ind i et tæt samarbejde med biblioteket og de instanser, der skal få de unge de rette steder hen.
Links til udvalgte artikler:
Sjællandske Nyheder: Forbløffet borgmester: Usaglig indblanding fra Christiansborg løser intet
Ekstra Bladet: Stenkast og chikane: Unge plager gågade