Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
25. marts 2020 Af Sabrine Mønsted

Struer Bibliotek pakker bogposer til borgerne

Bibliotekerne lukkede fra den ene dag til den anden, nu har Struer Bibliotek fundet på en nødløsning med bogposer. Det tiltag møder stor glæde blandt borgerne og en vis skepsis blandt fagfolk. Vi har spurgt biblioteksleder Rasmus Thøgersen om hans overvejelser.

Hvordan fik I idéen med at pakke bogposer på et tidspunkt, hvor alt personalet ellers er hjemsendt? 

- Vi har hele tiden været to personer, der møder ind på biblioteket et par timer dagligt for blandt andet at tjekke post. Det er typisk mig og en medarbejder, og så opstod idéen, at vi lige så godt kunne pakke nogle nødposer med bøger, når vi alligevel var på biblioteket. Vi talte om, at den var et godt tidspunkt at arbejde med læselyst, når børnene er hjemsendt fra skole, ikke må have en masse legeaftaler og ikke skal se Netflix hele tiden.I første omgang var det børnefamilier, vi havde i tankerne, men det har vist sig, at mange forskellige brugere savner biblioteket, så vi laver mange forskellige poser.

Bevidst lover vi ikke, hvornår man får sin bogpose, for vi laver kun dem, to personer kan nå på de timer, vi er på biblioteket hver dag. Jeg har ikke tænkt at skalere det op, selvom flere borgere måske vil efterspørger det, for det, mener jeg ikke, er forsvarligt, siger Rasmus Thøgersen.

 

Masser af sprit 

Bibliotekslederen var i kontakt med Sundhedsstyrelsen, før de gik i gang med tiltaget for at høre, om det kunne forsvares i forhold til smittefare. Det kunne det, hvis medarbejderne tog deres forholdsregler, lød svaret fra styrelsen.

- Vi spritter rigtig meget af undervejs og imellem hver bogpose. Hver dag spritter vi computere og borde af, og vi er som sagt kun to i hele biblioteket, så vi kan holde afstand, og kun én af os samler bøger ind ad gangen.

Sundhedsstyrelsen bad os om at printe en pamplet med gode råd mod smitte, som vi også lægger i poserne, og de bad os om ikke at bruge stof-, men plastikposer.

Indtil videre har efterspørgslen været på tyve poser om dagen, hvilket cirka er det, vi har kunnet nå at pakke, men hvis der kommer større efterspørgsel, nu da flere høre om tiltaget, fordi vi både har været i P4 og TV Midtvest, så må borgerne bare vente længere tid. Og det er jo altså kun i den her mærkelige tid, at vi har det her tilbud, siger han. 

Hvilke reaktioner har I fået på bogposerne?

- Vi har kun fået positive tilbagemeldinger på Facebook og på mail fra borgere og lokalpolitikere. Nu hvor folk skal undvære deres bibliotek, kan man mærke, hvor meget de værdsætter det. Det er kun fra andre biblioteksfolk, at vi har fået en løftet pegefinger. Men jeg synes, det her tiltag viser, at vi virkelig gerne vil hjælpe borgerne, så godt vi nu kan.  

Den skepsis der blandt andet er, går på, at I samarbejder med en lokal butik og på jeres hjemmeside opfordrer folk til at handle i butikken samtidig med, at de henter deres bogpose. Er det ikke at spænde biblioteket for en kommerciel vogn? 

- Jeg kan godt se kompleksiteten, og jeg er enig i, at bibliotekerne generelt skal have et armslængdeprincip, men vi er i en helt særlig situation, og hvis vi kan hjælpe bare én erhvervsdrivende i lokalområdet, som hjælper os med at formidle bogposer, så står jeg gerne på mål for det, selv om jeg måske bryder uskrevne regler. Biblioteket må gerne tænke sig selv ind i en større sammenhæng i lokalområdet.

Desuden ligger den butik, vi har valgt lige overfor biblioteket, hvor vi meget nemt kan sætte poserne i baglokalet uden at komme ind i butikken. Igen tager vi i denne tid beslutninger ud fra helt lavpraktiske  hensyn til, hvad der kan lade sig gøre forsvarligt. En blomsterbutik i den anden ende af byen spurgte for eksempel, om vi kunne gøre noget lignende, men det kan jeg ikke forsvare sikkerhedsmæssigt for mit personale, så det sagde jeg nej til.   

 

Indtil videre er tiltaget også kommet til Randers, og Skive har også vist interesse i idéen.

Se formidlingen af bogposer fra RandersBibliotekerne

Se formidlingen af bogposer fra Struer Bibliotek