Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
19. august 2020 Af Sabrine Mønsted

Nyt litteraturleksikon – valid online viden  

Hvad er en apostrofe? Hvordan definerer man fiktionalitet? Og hvor i teksten er prologen? Gymnasieelever og studerende har fået adgang til et nyt online litteraturleksikon.

I Samfundslitteraturs online litteraturleksikon kan du blandt andet få indsigt i, hvad en apostrofe er, eller undersøge andre litteraturvidenskabelige begreber, metoder, fænomener og genrer.

Det sidste litteraturleksikon (i fysisk form) blev redigeret i 1999, så det er ifølge lektor på dansk på RUC Erik Svendsen tiltrængt med en opdateret onlineudgave.

Leksikonet henvender sig til studerende og undervisere på gymnasiale og videregående uddannelser og vil være et nyttigt opslagsværk for alle, der arbejder med litteratur og dansk sprog.

- Vores mål har været at lave et lesikon, der både er fagligt konsistent med den nyeste forskning, og som samtidig er appetitligt og pædagogisk formidlet, siger Erik Svendsen.

- Vi vil gerne sikre, at der er en faktuel og valid kilde fremfor, at studerende søger på må og få på nettet. Litteraturen fylder ikke så meget i uddannelserne mere, så det her er også en måde at gøre opmærksom på litteraturen og servere en appetitlig og valid mængde viden til de studerende. Hvert opslag er jo en magiterning, hvor man får mange informationer i en komprimeret tekst, siger Erik Svendsen.

Leksikonet har da også været længe undervejs, men er altså nu blevet en realitet. Det er en bred palet af bidragsydere, og leksikonet bliver løbende opdateret af tre redaktører som tovholdere på en lang række faglige eksperter.   

Det digitale opslagsværk forklarer centrale begreber, metoder, fænomener og genrer inden for litteraturen og giver et overblik over det litteraturvidenskabelige felt. Det er forskningsbaserede opslag med litteraturhenvisninger og forslag til videre læsning.

Se mere om Samfundslitteraturs Litteraturleksikon: sllitteraturleksikon.dk

(Leksikonet er endnu i en BETA-version med et begrænset antal opslag. Derfor er der intropris resten af 2020.)