Gå til sidens indhold
22. oktober 2020 Af Sabrine Mønsted

Drenge: Lad os læse frivilligt

Lad os læse bøger i skolen uden andet krav end at læse dem, lyder det fra en gruppe norske drenge, der giver deres ti bud på, hvad der generelt kan få drenge til at læse mere. Et godt skolebibliotek er et andet.

Hvis læselysten skal stige blandt drenge, skal de anbefales bøger ud fra individuelle interesser og personlighed, mener norske tiendeklassedrenge. Arkivfoto

»Vi skal have mere frivillig læsning i skolen uden opgaver knyttet til«, lød ét bud på at få drenge til at læse mere, da en gruppe norske tiendeklassedrenge blev spurgt om netop det på en workshop på litteraturfestivalen Pegasus i Lillehammer.

»Kun én af de 30 drenge opfattede sig selv som læser, nogle læste lidt, men de fleste læste aldrig bøger. De fleste havde heller ikke planer om nogensinde at læse igen«, siger den norske forfatter Arne Svingen, der stod bag workshoppen og alligevel fik drengene til at lave en liste med ti bud på at få dem til at læse mere.

Arne Svingen, der har skrevet mere end 100 bøger, mener selv, at for eksempel »alderskategorisering« af bøger kan betyde, at drengene ikke bliver fanget af det, de læser.

- Forældre og bedsteforældre kommer ofte med klassikere, for tilfældigt udvalgte eller for barnlige bøger, siger han.

Her har de professionelle formidlere - bibliotekarer og lærere en væsentlig rolle i at formidle personligt. Som et andet af drengenes bud lyder: »Anbefalinger af bøger må være rettet mod den enkeltes interesser og personlighed«.

Arne Svingen måtte forklare, hvad en cliffhanger var, men punktet med biblioteket kom drengene med på helt egen hånd, og ifølge forfatteren var drengenes vigtigste bud nr. 8 og 9.

Her de ti bud:

  1. Flere bøger med handlingsdrevne historier, som ikke er for lange
  2. Bogen må fange læseren fra første kapitel
  3. Hovedpersonen skal være en dreng
  4. Hovedpersonen skal have en spændende hemmelighed
  5. Omslaget skal stemme med indholdet
  6. Der skal være en cliffhanger i bagsideteksten
  7. Anbefalinger af bøger skal være rettet mod den enkeltes interesser og personlighed
  8. På skolen skal vi have mere frivillig læsning uden opgaver knyttet til
  9. Skriftlige skoleopgaver om bøgerne er ødelæggende for litteraturen
  10. Skolen skal havet et bedre skolebibliotek.

Læs den norske artikel her