Gå til sidens indhold
04. august 2020 Af Anette Lerche

Bibliotekernes bogudlån steg (en lille smule) i 2019

En svag stigning på 0,2 procent af det samlede udlån af fysiske bøger på de danske biblioteker. Det viser tallene for 2019 fra Danmarks Statistik ifølge Søndag Aften. Især en fremgang i bogudlånet i Region Hovedstaden løfter bibliotekernes samlede udlån af fysiske bøger i 2019.

Flere biblioteker har hævet udlånstallet gennem en målrettet indsats. Arkivfoto Simon Klein-Knudsen

Kulturnetmediet Søndag Aften beretter i en artikel den 3. august om en svag stigning i bibliotekernes udlån af fysiske bøger i 2019 ifølge tal fra Danmarks Statistik. (se artiklen her).

Det er især i hovedstadsområdet, bibliotekerne oplever stigende udlån af fysiske bøger. I alt steg bogudlånet med 2,4 procent i Region Hovedstaden, hvor 15 ud af 29 kommuner oplevede en større eller mindre stigning, men også i Region Sjælland og Region Midtjylland er udlånet steget en smule.

Fokuseret indsats virker

Det er ikke tilfældigt, at der er flere biblioteker, der nu oplever stigende udlån af bøger. Lyngby Bibliotekerne har i flere år arbejdet under mottoet »Bøger og betjening«, og i Allerød har man i de seneste år konstateret stigende udlån efter en målrettet indsats. Også i Viborg steg bogudlånet.

Læs Perspektivs artikler om det stigende udlån af bøger og e-bøger i tre kommuner:

  • Allerød: Stigende udlån: Allerød har knækket udlånskurven for bøger
  • Lyngby Taarbæk: Stigende udlån: Lyngby vil øge bogudlånet
  • Viborg: Stigende udlån: Digitale udlån hæver udlånstallene i Viborg