Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
06. maj 2020 Af Anette Lerche

Biblioteker med i scenarier for genåbningens fase 2

De fysiske biblioteker har været lukket siden midten af marts. En rapport fra Statens Serum Institut, der skal bruges i de politiske forhandlinger om genåbningens fase 2, har bibliotekerne med i en mulig grundblok for genåbning.

De fysiske biblioteker har været lukket siden marts. En ny rapport fra Statens Serum Institut har bibliotekernes ind- og udlån med i en række scenarier for genåbning. Arkivfoto

Indtil statsminister Mette Frederiksen senere på ugen løfter sløret for, hvad der vil blive omfattet af en genåbning i fase 2, kan ingen med sikkerhed vide, hvad der vil ske.

Lige nu er de politiske forhandlinger i gang, og til de forhandlinger har Statens Serum Institut (SSI) udarbejdet en rapport, hvor bibliotekerne er med i den grundblok, SSI vurderer kan genåbnes. Helt konkret skriver SSI i rapporten, at man kan åbne detailhandlen, storcentre, professionel idræt uden tilskuere, 5.000 kritiske offentlige arbejdspladser, såsom Arbejdstilsynet og Forsvaret, zoologiske haver, botaniske haver og bibliotekernes mulighed for ind- og udlån i en grundblok i genåbningens fase 2.

 

Kun ind- og udlån på bibliotekerne

Om bibliotekerne står der i rapporten:

”Biblioteker (kun ind- og udlån): Ifølge Kulturministeriet er der ca. 6.000 ansatte på de danske biblioteker med ca. 37 mio. besøgende årligt. Det antages, at 3.000 voksne vil blive omfattet af denne genåbning, svarende til <1 procentpoint af arbejdsstyrken, da der kun åbnes op for ind- og udlån.”

Grundblokken kan eventuelt kombineres med flere scenarier, herunder at flere børn kommer tilbage i skole, at restauranter og caféer kan indføre udeservering med mere. Der beskrives i alt 11 mulige scenarier for genåbningens fase 2 i rapporten. Du kan se hele rapporten her. 

 

Input fra bibliotekssektoren

Forbundet Kultur og Information har i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og HK Kommunal blandt andet givet input til kulturministeriet i form af en række scenarier for en kommende genåbning af bibliotekerne og i sin beskrivelse af scenarierne lagt vægt på, hvor der er særlige opmærksomhedspunkter. (Se scenarierne her)

I et af scenarierne er netop beskrevet, hvordan bibliotekerne kan åbne for ind- og udlån, hvor borgernes adgang til det fysiske rum begrænses. I oplægget står der blandt andet: ”Et scenarium kunne være en generel begrænset genåbning af bibliotekerne, hvor bibliotekerne igen kunne modtage og udlåne fysiske materialer fra og til borgere - eksempelvis ved, at borgerne reserverer ønsket materiale digitalt, der herefter kan afhentes fysisk. I dette scenarie holdes borgernes adgang til det fysiske bibliotek på et minimum. Der vil dog fortsat være brug for, at der før en genåbning er tilstrækkelige værnemidler til de biblioteksmedarbejdere, der arbejder med de fysiske materialer, samt klare retningslinjer for hvor længe afleveret materiale skal trækkes ud af cirkulation, før det kan genudlånes.”