Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
04. juli 2019 Af Anette Lerche

Opråb fra forskningsbibliotekerne: Private virksomheder tjener styrtende på dansk forskning

I et debatindlæg i Politiken den 4. juli opfordrer professor i forskningskommunikation Charlotte Wien og formand for Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker Bertil F. Dorch forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen til at støtte Open Science-bevægelsen.

Illustration bragt i Perspektiv nr. 3/2019 om Open Access. Illustration Pernille Mühlbach

Politiken bringer den 4. juli et debatindlæg, der er skrevet som et opråb til nyudnævnte forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Baggrunden er de mange millioner videnskabelige forlag som Elsevier tjener på, at danske forskere publicerer deres forskning i tidsskrifter bag betalingsmure. Rundt regnet betaler de danske forskningsbiblioteker 300 millioner årligt for at skaffe brugerne adgang til videnskabelig litteratur og data om forskningsproduktionen. Inden da har universiteterne betalt forskere for at forske og skrive mange af de videnskabelige artikler. Det er også universiteterne, der betaler forskernes lønninger, når de redigerer og bedømmer hinandens artikler for forlagene. Dermed har de videnskabelige forlag store indtægter og få udgifter, skriver de to forfattere til debatindlægget.

»Vi mener, at pengene var brugt bedre, hvis de blev brugt på at uddanne og ansætte flere forskere og på at tilføre flere midler til de frie forskningsråd. Hvorfor gør vi så ikke bare det, spørger du måske. Det ville vi også meget gerne, men vi er låst fast og kan ikke slippe ud af den fælde, vi er fanget i, uden din hjælp.«, skriver Bertil F. Dorch og Charlotte Wien  til ministeren og opfordrer hende til at støtte kræfterne, der arbejder for Open Science og ændre det nuværende meritteringssystem.

Læs mere i Politiken 

Og læs Perspektivs tema om problemstillingen i Perspektiv nr. 3/2019