Gå til sidens indhold
09. maj 2019 Af Anette Lerche

Nyt advisory board skal give flere faglige vinkler på bibliotekernes Sprogspor

46 kommuner er tilmeldt bibliotekernes Sprogspor, der blandt andet står for sprogstartsposer og såkaldt sprogfitness til børn i 0 til 7 års alderen. Nu har Sprogsporet fået et advisory board med eksperter med flere faglige vinkler på børn og sprog.

Bibliotekernes Sprogspor har fået et tværfagligt advisory board.

I disse dage er Aalborg Bibliotekerne ved at sende sprogstartsposer ud til de 46 kommuner, der allerede har tilmeldt sig Sprogsporet. Og den 10. maj afholdes der sprogfitness for daginstitutionernes skolegrupper og skolernes 0. klasser, hvor op mod 10.000 børn leger sproglege i det fri.

- Og netop at dele gode initiativer og koncepter, der kan skalereres så de både passer til det lille og det store bibliotek er tanken med Sprogsporet, hvor man kan hente inspiration og materialer på hjemmesiden, siger børnekulturformidler og programleder for Sprogsporet Rikke Østergaard Hansen.

Hun har oplevet stor opbakning til bibliotekernes Sprogspor.

- Vi er glade for at så mange kommuner har tilmeldt sig, og jeg håber, at flere melder sig. Vores oplevelse er, at tilbuddet bliver modtaget godt i kommunerne. Vores udgangspunkt er, at biblioteket har en understøttende funktion og dermed også en dialog med målgruppen. Eksempelvis er sprogstart udviklet sammen med sprogpædagoger.

 

Advisory board sikrer flere faglige vinkler

Sprogsporet har fået et advisory board for at sikre flere faglige vinkler.

- Vi har samlet eksperter med hver deres specialer inden for børn, sprog og læsning. Og de forskellige faglige vinkler er rigtig givende. På biblioteket har vi jo kendskab til litteratur og formidling, men omkring sproglig udvikling har bibliotekets medarbejdere ikke de samme kompetencer som visse andre fag, ligesom vi heller ikke har det samme kendskab til, hvilke forventninger der er til børn, når de starter i skole, og hvordan vi klæder børnene på til at leve op til disse forventninger. Ved at have samlet et advisory board får vi den nyeste viden om udviklingstendenser, så vi kan udvikle tilbud, der går i den rigtige retning.

Netop at samle forskellige fagligheder og formidle relevant viden er et af Sprogspors styrker.

- Vi har allerede fået meget positiv feedback fra eksempelvis tale- og hørelærere og sundhedsplejersker, der er glade for, at de nu kun skal henvise til én hjemmeside i stedet for en håndfuld tidligere.

Medlemmerne af det nye advisory board er:

  • Torkil Østerbye, Lektor, Ph.d., ekspert i børns sprogtilegnelse, VIA Efter- og videreuddannelse, Campus Aarhus N
  • Rikke Rørbeck Drustrup, Vicebiblioteksleder, Holbæk Bibliotekerne
  • Nikolaj Bührmann, Pædagogisk konsulent, IT for 0-6 årsområdet, Furesø Kommune
  • Henriette Romme Lund, Faglig konsulent, cand.mag., Nationalt Videncenter for læsning
  • Ulla Flye Andersen, Direktør  /  Tale-sprogkonsulent, Sprog & Leg
  • Nikolaj Elf, Professor, Ph.d., Institut for Kulturvidenskaber, Uddannelsesvidenskab, SDU

Se mere om bibliotekernes sprogspor