Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
21. maj 2019 Af Sabrine Mønsted

Norsk undersøgelse: 25 procent af de unge læser ikke bøger

Hver fjerde norske unge mellem 15 og 25 år læser ikke i deres fritid. Tallene bekymrer leder af foreningen !les, Silje Tretvoll, fordi det kan være svært at nå de unge igen senere i livet, siger hun i en artikel til NRK, der står bag undersøgelsen.

Hver fjerde norske unge mellem 15 og 25 år læser ikke i deres fritid, viser en undersøgelse fra 2019. Bekymrende udvikling, der kalder på en norsk læsestrategi, mener foreningen !Les. Arkivfoto: Jakob Boserup

De unge, der ikke læser andet end det mest nødvendige til deres skolearbejde, angiver i undersøgelsen, at det er mangel på tid, og at de ikke oplever, at bøgerne er relevante for dem. Hele 74 procent af de adspurgte unge læser under fem bøger om året.

»Jeg læste mere, da jeg var lille, men nu bruger jeg tiden på Instagram, venner og idræt«, siger en 16-årig pige i artiklen i NRK. En 18-årig pige siger: »Der er ikke så mange spændende bøger længere, jeg føler jeg har læst alt«.

Silje Tretvoll opfordrer de norske politikere til at tage tallene alvorligt og blandt andet forny den nationale læsestrategi, fordi læsningen ikke kommer af sig selv.

Den norske ungdomsforfatter Arne Svingen mener, at forældre og voksne i de unges nærhed skal være mere obs på, hvad der reelt interesserer de unge, så man ikke kun køber eller henviser til bøger, man selv læste som ung. For mange drenge er det også nærmest blevet stigmatiserende at læse, mener han. Undersøgelsen viser, at en tredjedel af drengene ikke læser bøger.

Den norske kronprinsesse Mette Marit er gået ind i kampen for litteratur og læsning og har besøgt en række biblioteker for at tale litteratur og læsning med forfattere og brugere. Hun understreger, at de unge kan læse hvad som helst fra hip hop tekster til fantacy. De skal læse det, de er optaget af.

»Teksterne gør, at vi forstår vores liv på en anden måde. Og det har de unge behov for«, siger hun.

Læs hele artiklen fra NRK fra den 10. maj 2019

Én af fire unge gidder ikke lese bøker