Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
10. september 2019 Af Sabrine Mønsted

Lån en pose til dine lånte bøger

I Brøndby Bibliotekerne er det blevet endnu mere bæredygtigt at låne bøger, for bøgerne kan tages med hjem i en LÅNEPOSE. Og brugerne sender grønne hjerter bibliotekets vej.

LÅNEPOSEN er lavet af omsmeltede plastikflasker og udstyret med en chip, så den kan lånes på bibliotekets selvbetjeningsmaskine.

Hvordan kom I på idéen med en lånepose?

- Det var den unge klimaforkæmper Greta Thunberg, der inspirerede os. Mens tusindvis af børn klimastrejkede på gaderne, begyndte tankerne om lånepose at spire. For hvordan kan vi som bibliotek være med til at sikre en grønnere fremtid? Plastikposerne var et oplagt sted at starte. Mens de store supermarkeder sætter pant på poserne, er vores løsning med en chippet lånepose allerede en del af vores dna, fordi vi låner bøger og andre materialer ud, og i forvejen deler med hinanden. Ideen kom på bordet i starten af 2019, og når vi kiggede rundt, kunne vi se, at andre biblioteker også arbejdede med ideen om grønne poser, siger Kira Henriksen, kulturmedarbejder i Kulturhuset Brønden.

- Vi vil gerne være med til at sprede grøn karma, og vi gør os i forvejen umage for at skabe værdi i vores gæsters liv. Skanderborg Kommunes Biblioteker lancerede i februar 2019 Boomerang-poser, som også kunne lånes med hjem, fremstillet af lokale frivillige.

På Brøndby Bibliotekerne, der består af Kulturhuset Brønden, Kulturhuset Kilden og Brøndby-Bibliotekerne, der er integreret i begge kulturhuse og derudover Brøndbyvester Bibliotek, har man kunne låne poser fra 1. august 2019.

Hvad siger brugerne?

- Reaktionerne har været fyldt med hep, grønne hjerter og thumbs up på sociale medier og i biblioteksrummet. I løbet af den første måned har låneposen været lånt ud mere end 230 gange. Vi er super stolte over og glade for, at lånerne har taget låneposen til sig med det samme, siger Kira Henriksen, der sammen med kollegaerne håber, at idéen spreder sig til biblioteker i hele landet.

Læs mere om låneposer

Boomerang-poser i Skanderborg

LÅNEPOSEN – don’t buy borrow i Brøndby