Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
04. juli 2019 Af Anette Lerche

Kulturminister med kommunal erfaring

En borgmester med interesse for biblioteket. Sådan beskriver tidligere bibliotekschef i Roskilde Kommune Mogens Vestergaard sin oplevelse af forhenværende borgmester i Roskilde Joy Mogensen, der i juni blev udnævnt kulturminister.

Joy Mogensen ved Perspektivs debat om bibliotekets rolle i 2015. Arkivfoto Jakob Boserup

Joy Mogensen har været borgmester i Roskilde Kommune siden 2011, og nu skifter hun borgmesterkæden ud med nøglerne til Kulturministeriet. Af politiske kolleger roses hun for sine stærke evner ved forhandlingsbordet og sin veltalenhed, og også forhenværende biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune Mogens Vestergaard giver sin tidligere politiske chef rosende ord med på vejen.

- Hun er en stærk politiker, der får tingene gennemført og forstår kompromisets kunst. Jeg husker eksempelvis en budgetaftale, hvor der skulle laves en række udbud, og hvor en af udbudsaftalerne kom til at handle om opbevaring af papirdelen af rådhusarkivet, som vi havde ansvar for. Den var jeg utilfreds med, for den kostede ekstra på bibliotekets budget. Det sagde jeg til hende, men hun svarede blot, »ja - men jeg fik et forlig«. Hun har blik for helheden og er en dygtig politisk håndværker. Samtidig er hun nærværende og opmærksom, og så stod døren til borgmesterkontoret altid åben, siger Mogens Vestergaard.

Han understreger blandt andet, at Joy Mogensen er kendt for sin evne til at tale direkte til folk. Den evne satte hun også i spil, da hun i 2015 deltog i en paneldebat arrangeret af Perspektiv, hvor hun gav en opsang til bibliotekernes ledere og medarbejdere.

»Det stritter i biblioteksvæsenet. Der skal styr på værdierne. Og så skal I huske at invitere politikerne med på den rejse, I er på, for de ved ikke nødvendigvis, hvad I kan. Og det gør borgerne heller ikke«, sagde hun blandt andet og understregede, at besparelser er et vilkår, og at det er vigtigt, at fagfolk bringer de gode ideer i spil, da politikerne ellers selv vil stå for ideudviklingen.

 

Kultur nytter

Og netop lydhørheden og nysgerrigheden er kendetegnende for landets nye kulturminister, vurderer Mogens Vestergaard, der ofte brugte den åbne dør ind til borgmesterkontoret til at fortælle om nye tiltag på biblioteket. Han understreger, at Joy Mogensen har en oprigtig interesse for kulturområdet og ved, at biblioteket er meget mere end en lukket institution, der formidler medier.

- Vi havde i hendes borgmestertid fire store kulturprojekter, blandt andet en ombygning af hovedbiblioteket, og her var hendes interesse stor. Hun sikrede også, at der var flertal i byrådet til, at der blev afsat ressourcer til projekterne, siger Mogens Vestergaard.

- Hun prioriterede kulturen, fordi den for hende både handler om kulturel dannelse, men også om bibliotekets muligheder for at bidrage til de store, kommunale dagsordener - som bibliotek vel at mærke.