Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
13. maj 2019 Af Anette Lerche

Københavns Kommune indgår aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab

I flere år har Forfatternes Forvaltningsselskab forsøgt at indgå aftaler med landets biblioteker om betaling for oplæsning på bibliotekerne, da det er selskabets vurdering, at de er omfattet af ophavsretten. Nu har Københavns Kommune indgået en aftale.

Oplæsning af værker kan være en krænkelse af forfatterens ophavsret. Derfor har København indgået en aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab. (Forfatteres egne oplæsninger - som på dette foto fra Roskilde Festivalen - er ikke omfattet af aftalen). Arkivfoto Jakob Boserup

En årelang strid mellem bibliotekerne og Forfatternes Forvaltningsselskab er nu bilagt. I hvert fald i Københavns Kommune, hvor det er lykkedes at indgå en aftale mellem Københavns Kommune og selskabet. Og forløbet omkring aftalen har været fuldstændig udramatisk, understreger chefkonsulent Mikkel Christoffersen fra Københavns Kommunes biblioteker.

- Vi har været i konstruktive forhandlinger med Forfatternes Forvaltningsselskab, for vi kunne kun give dem ret i, at der sker en krænkelse af forfatternes ophavsret, når vi på biblioteket fremfører deres medlemmers værker til et oplæsningsarrangement. Der var der brug for en kompensation og en aftale, så vi kan fortsætte med at formidle litteraturen og fremme læsning, siger han.

- På bibliotekerne læser vi jo op af andres værker til mange af vores arrangementer, og nu har vi indgået en aftale, hvor vi giver 20.000 kroner om året for at kunne have arrangementer, hvor oplæsningen netop er hovedpointen med arrangementet. Samtidig betaler vi yderligere 5.000 kroner for at kunne læse op andre steder end i biblioteksrummet, eksempelvis plejehjem eller børnehaver, siger Mikkel Christoffersen.

Undgår bureaukrati

Et af bibliotekernes bekymringspunkter omkring Forfatternes Forvaltningsselskabs krav var, at selskabet lagde op til en bureaukratisk aftale, hvor bibliotekerne skulle melde detaljeret ind omkring oplæsninger. Men man er blevet enige om, at der blot skal meldes ind kvartaltsvis hvor mange arrangementer, det drejer sig om. Desuden er de arrangementer, hvor forfatterne læser op af egne værker taget ud af aftalen.

Mikkel Christoffersen er godt tilfreds med, at der ikke længere skal være tvivl omkring en eventuel krænkelse af ophavsretten, når der planlægges oplæsningsarrangementer.

- Aftalen er så enkel, at bibliotekarerne nu ved, at de er dækket ind af den. Og da vores forventning er, at vi vil få endnu flere oplæsningsarrangementer i fremtiden, fordi litteratur og læsning jo er en kerneopgave, så er den aftale god at have på plads.

Læs om den tidligere uenighed omkring aftalen her.

https://bf.dk/perspektiv/fagmagasinet/2017/perspektiv11/fortsatuenighedomoplaesning

https://bf.dk/perspektiv/nyheder/2017/forfatternesformandoenskerbetalingforoplaesning